Trenirajte pamćenje uz pomoć jednostavne tehnike!

29/08/2017 17:16

Trenirajte pamćenje uz pomoć jednostavne tehnike!

Američki motivacioni govornik i ekspert za pamćenje, Čester Santos, osmislio je tehniku uz pomoć koje možemo da poboljšamo pamćenje.

Osnovni princip ove tehnike jeste vizualizacija. Prema Česteru, koji je 2008. godine pobedio na Američkom takmičenju u pamćenju, ljudi pamte ono što vide. Stoga, prilikom učenja, potrebno je stvarati slike u glavi. Iz tog razloga ljudi, na primer, ne pamte imena ljudi, već samo lica- ime ne mogu da vide.

Prvo morate da vizualizujete ono što želite da zapamtite, a to što učite ili doživljavate načinite drugačijim nego što jeste.

Santos ponudio je trik uz pomoću kojeg ćete zauvek zapamtiti ove, nasumce poređane, reči. Pročitajte ove reči, sklonite pogled sa ekrana i proverite koliko ste reči zapamtili po redu: majmun, pegla, uže, zmaj, kuća, papir, cipela, crv, koverta, olovka, reka, drvo, sir, kovanica.

Ukoliko ste zapamtili pola reči sa ovog spiska, spadate u prosek. Ali uz pomoć priče koja sledi, lakše ćete zapamtiti celu listu. Santos je u priču uključio i neke neobične, apstraktne elemente upravo zato da je lakše zapamtite.

Vizualizujte majmuna kako pleše i pritom radi zvukove tipične za majmuna. Majmun zatim uzme ogromnu peglu koja počne da pada, ali je pričvršćena za uže, pa pogledate gore i shvatićete da je drugi kraj užeta pričvršćen za zmaja koji lebdi u vazduhu, tačno iznad vas.

Zmaj se zatim sruši na jednu stranu vaše kuće i shvatite da je kuća u potpunosti prekrivena papirom. Potom spustite pogled i pogledate svoju cipelu jer ste shvatili da prilično neprijatno miriše, pogledate u cipelu i shvatite otkud taj miris.

Mali crv je ispuzao iz cipele, skočio u kovertu i onda se stvori olovka. Olovka počne da piše po čitavoj koverti, a zatim skoči u reku uz snažno prskanje, reka udari u stenu, a zatim u drvo. Na drvetu raste sir, a svaki komad sira izbacuje po kovanicu.

Dakle, trik je u tome da vas vrlo jednostavne slike mogu podsetiti na puno širi koncept.

Izvor: najstudent.rs

29/08/2017 17:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments