Koju hranu treba izbegavati na prazan stomak?
Povezane objave
Postoje određene namirnice koje treba izbegavati da konzumiramo na prazan stomak kako stručnjaci kažu. Doručak je najbitniji odbrok u toku dana, zato treba obratiti paznju koje namirnice biramo jer mogu da nam izazovu probleme sa varenjem.
Postoje namirnice koje nisu prihvatljive za konzumaciju na prazan želudac, odnosno koje ne bi trebalo jesti ujutru za doručak.
Banane
Banane mogu podići nivo magnezijuma, što može loše uticati na rad srca.
Krastavci
Konzumacija krastavca na prazan stomak može izazvati nadutost, gorušicu i bol u stomaku.
Paradajz
Prvi na listi za izbegavanje je paradajz, nažalost. Iako je bogat vitaminima i antioksidansima, bolje je preskočiti ga za doručak. Naime, paradajz sadrži taninsku kiselinu koja podiže kiselinu u želucu i povećava rizik od pojave čira.
Začinjena hrana
Ljuta i začinjena hrana može povećati nivo kiseline u želucu i na taj način nadražiti sluzokožu i poremetiti varenje.
Pecivo
Pecivo je često na listi obroka za doručak, međutim nutricionisti savetuju izbegavanje kvasca. Kvasac može iziritirati želudac i izazvati nadutost i smetnje pri varenju.
Citrusi
Citrusni plodovi, limun, pomorandže, mandarine i grejpfurt, sadrže kiselinu koja može da ošteti sluzokožu želuca i uzrokovati bolove u ustima i jednjaku.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*