Hranom protiv hronične nesanice

27/03/2015 11:51

Hranom protiv hronične nesanice

San je veoma bitan za zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, veliki je broj onih koji pate od nedostatka sna. Za ovaj problem ima više rešenja, ali je svakako najbolje da se na prirodan način izborite sa nedostatkom sna.

Umesto tableta za spavanje bolje je promeniti ishranu i konzumirati ova namirnice:

Banane banane

Kalcijum koji se nalazi u bananama pomaže mišićima da se opuste, što je jedan od prvih problema onih koji ne mogu da spavaju normalno. Pored toga, banane imaju i vitamin B6 koji povećava nivo melatonina koji se bori protiv hronične nesanice.

Trešnja tresnje

Sok od trešanja pomaže u regulaciji sn i energetskih ciklusa, a predlaže se da se konzumira ujutru.

Žitarice zitarice

Žitarice su bogate ugljenim hidratima i zbog toga povećavaju nivo triptofana u krvotoku i na taj način lakše ćete zaspati. Bitno je da jedete žitarice sa niskom količinom šećera.

Bademi badem

Magnezijum, koji se u velikoj količini nalazi u bademima, pomaže mišićima da se opuste i tako poboljšava san. Pored toga što imaju visok nivo magnezijuma, u bademima se nalaze i proteini koji održavaju nivo šećera u krvi.

Slatki krompir krompir

U slatkom krompiru nalazi se kalijum i proteini koji pomažu u opuštanju mišića, pa je zbog toga dobro jesti slatki krompir svaki dan kako bi obezbedili sebi kvalitetan san.

Toplo mleko mleko

Prema istraživanjima, toplo mleko i hrana koja je bogata ugljenim hidratima (kao što su pahuljice ili tost) u kombinaciji pozitivno utiče na kvalitet sna. Pored toga, kalcijum i drugi minerali koji se nalaze u mleku takođe pomažu opuštanju čitavog tela što pomaže da lakše zaspemo.

Medmed

Med pomaže mozgu da izbaci oreksin koji nas održava budnim, a to se postiže konzumiranjem jedne kašike meda dnevno. Glukoza koja se nalazi u medu povoljno utiče na mozak i pomaže da lakše zaspemo.

Tamna čokolada čokolada

Ukoliko jedete tamnu čokoladu umesto mlečne, veće su šanse da će se vaš san stabilizovati. Tamna čokolada sadrži seratonin koji opušta telo i duh i omogućava nam da lakše zaspemo.

Izvor: 021

27/03/2015 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments