Klice za zdravu kosu i telo

06/05/2021 16:23

Klice za zdravu kosu i telo

Ako ste ljubitelj zdrave hrane, verovatno ste jeli klice. Ove izdanke biljaka dodaju ukusnu hrskavost salatama i sendvičima. One su izvor zdravlja! Klice semenki, žitarica i povrća su energetska i vitaminska „bomba“ i jedan su od glavnih izvora najbitnijih nutrijenata, enzima i antioksidanasa. Predstavljaju najvredniju vrstu hrane i po obimu hranljivih materija i po lakoći svarljivosti.

Lako i jednostavno se uzgajaju u kućnim uslovima, a najčešće se koriste:

  • mahunarke: mungo ili azuki pasulj, grašak i sočivo
  • celovite žitarice: pšenica, raž i heljda
  • klica povrća: cvekla, brokoli, kupus, rukola, rotkva i lucerka.

Klice graška imaju neverovatne koristi za kosu. Reklamirani su kao superhrana, jer su prepune vitamina, minerala i vlakana, što je sve neophodno za održavanje zdravog tela. Pored toga, klice imaju najviši nivo fitonutrijenata iz bilo kog biljnog materijala.

Klice takođe imaju nekoliko prednosti za rast kose. Na primer, klice su dobar niskokalorični izvor hranljivih sastojaka neophodnih za zdrav rast kose, uključujući vitamin C, vitamin A, cink, selen i gvožđe. Klice su takođe bogate antioksidantima, koji su hranljive materije koje štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala.

Klice lucerke, mung i chia su, takođe, vrlo hranljive, ali za kosu su ipak najbolje one od graška.  Tome u prilog ide i studija koja sugerišu da ekstrakt klice graška može imati neverovatne koristi za zdravu kosu. Studije pokazuju da ekstrakt ovih klica pomaže u skraćivanju telogene ili faze mirovanja u ciklusu rasta dlake, ubrzavajući prelazak folikula dlake u fazu anagena ili rasta.

U jednoj tromesečnoj kliničkoj studiji, svakodnevna lokalna primena ekstrakta na kožu glave dovela je do poboljšanja gustine kose za 8 odsto. Ovo istraživanje sugeriše da ekstrakt stimuliše ćelije dermalnih papila da proizvode signalne molekule koji pokreću ciklus rasta folikula dlake.

Da li je jedenje klica graška dobro za zdravu kosu?

Jedenje klica graška kao deo zdrave, uravnotežene dijete je definitivno dobro za kosu. Međutim, jedenje klica iz dana u dan može biti zamorno. Da biste najbolje iskoristili blagodati klice za kosu, savetuje se topikalna primena proizvoda za negu koji klice graška imaju kao aktivni sastojak.

Mnogi proizvodi koji promovišu zdravu kosu sadrže aktivni sastojak ekstrakta klice graška. Međutim, nisu svi proizvodi za negu kose dokazani rezultatima testiranim od strane potrošača. Pre svih treba odabrati odgovarajući šampon za rast kose koji čisti kosu i vlasište, kao i regenerator, kako bi ceo taj proces nege bio zaokružen. Kada ishrana nije dovoljna za zdravu kosu neki od sledećih koraka mogu biti vitamini za kosu, ili čak i prp terapija.

Uzgajanje klica u kućnim uslovima

U veću teglu, koju treba prekriti gazom, staviti seme i preliti ga mlakom vodom. Posudu sa semenom držati na tamnom mestu i dalje od promaje. Preporučuje se da temperatura prostorije bude između 18°C i 21°C. Seme treba da odstoji od 4-12h. Tvrđe seme će proklijati za oko 12 sati, a mekše između 3 i 4 sata.

Kada je seme isklijalo, treba ga prodeciti kroz gazu. U tom procesu jako je važno dobro isprati seme. Ono treba da ostane vlažno, ali ne da pliva u vodi. Taj postupak ponavljati svakog dana po 2- 3 puta dok klice ne budu spremne za upotrebu. Da bi klice dobile zelenu boju četvrti dan se mogu izneti na indirektnu sunčevu svetlost.

Većina klica bude spremno za upotrebu u roku od 4-6 dana. Međutim, pojedinim kulturama treba i do dve sedmice. Nako ovog perioda, klice koje su spremne za upotrebu, staviti u hladnu vodu da bi ih očistili, a zatim u frižider. U frižideru mogu stajati nekoliko dana. Količina klica biće nekoliko puta veća od količine semena, zato je potrebno stavljati manju količinu semena, da se prekrije dno tegle, jer u protivnom neće imati mesta za klijanje.

Povezano: Transplantacija kose Beograd.

06/05/2021 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments