Saveti za unapređenje učenja

02/06/2017 16:15

Saveti za unapređenje učenja

S vremena na vreme osvrnite se i pogledajte svoje uspehe i neuspehe. Preispitajte razloge zbog kojih niste uspeli u nečemu. Kada je u pitanju školovanje i učenje, za to je uvek vreme. Zato, razmislite koje su vaše metode pri učenju, a kako biste ih unapredili proučite sledeće savete:

Savet broj 1: Unapred postavljen cilj

Kako biste imali uvid u to da li ste uspeli da uradite ono što je trebalo – postavite sebi cilj i nemojte odustati dok ga ne dostignete. Na taj način redovno ćete osećati zadovoljstvo što će vam biti podsticaj za ono što vas dalje očekuje. Ciljevi koje sebi postavite ne moraju biti veliki, dovoljno je da svaki dan sebi zacrtate da ćete naučiti nekoliko strana knjige ili preći par pitanja, ali ako to stvarno uradite i ravnomerno postavljate sitnije ciljeve, ubrzo ćete uvideti da je to dobar metod za učenje. Pritom, obratite pažnju na to da li je taj cilj realan, jer ako nije, suočićete se sa razočarenjem i sebi ćete učiniti “medveđu uslugu”.

Savet broj 2: Učenje po planu

ucenje

Isplanirajte učenje prema prioritetima

Pred vama je ispitni rok. Imate ispite koje treba spremiti a ne znate kako sve da postignete. Najbolje bi bilo da napravite plan učenja i da se toga pridržavate. Nemojte dočekati dan pred ispit da počnete da učite. Upoznajte se sa gradivom i procenite koliko vam to može biti teško, pa u skladu sa tim napravite plan – kada, kako i koliko ćete učiti kako biste na vreme stigli da pripremite ispit. Ako imate više ispita koje bi trebalo da spremite, plan vam i tu može pomoći. Nije vam potrebno ista količina napora za svaki predmet, pa tako ni isto vreme koje ćete odvojiti za učenje. Prioritet je u ovom slučaju ključan. Vidite šta vam je najbitnije/najteže za učenje pa sa učenjem tog predmeta uskladite i učenje ostalih. Organizacija je bitna, nemojte to zaboraviti.

Savet broj 3: Dajte sebi malo oduška

Samo učenje, učenje i učenje nije najbolje rešenje ukoliko želite da položite ispite koje ste planirali. Kako bi se znanje koje ste stekli uspešno “primilo”, morate odvojiti malo vremena i za odmaranje. Pauze u učenju mogu trajati par sati a ukoliko vam je to potrebno – i nekoliko dana. Nemojte osećati grižu savest ako odvojite dan ili dva kako biste uživali iako ste u procesu učenja. Naravno, ne treba ni samo odmarati, nemojte sebe zavaravati. Nakon ispunjenih, već pomenutih, manjih ciljeva vezanih za učenje – koji su nastali po vašem planu i programu i koji se uklapaju u to, nagradite sebe vremenom za odmor i opuštanje. Pogledajte film koji ste želeli, idite na kafu sa prijateljima koju ste odlagali već danima jer učite, prošetajte ili se bavite bilo čime što vas inače opušta, pa nakon svega toga vratite se još spremniji da upijete znanje. Ravnomerno podeljeno vreme za učenje i vreme za odmor najbolji je recept za postizanje željenih rezultata – uspešno položenih ispita.

Savet broj 4: Iskoristite savremenu tehnologiju

kompjuter-internet

Ubrzajte učenje – koristite savremenu tehnologiju koja vam je dostupna

Učenje i studiranje sada je mnogo lakše nego što je to bilo ranije. Savremena tehnologoja omogućila je da se do željenih informacija i znanja može stići lakše i brže. Umesto olovke i papira, sada se sve više koriste kompjuteri. Skripte i knjige koje su vam potrebne za spremanje ispita više ne morate tražiti (samo) u bibliotekama, jer sve veći broj stručne literature možete pronaći na internetu. Koristite ove prednosti, olakšajte sebi kad već za to imate mogućnost.

Savet broj 5: Kada vam je potrebno – tražite pomoć

Nemojte se stideti da tražite pomoć. Vi ste student – realno je i očekivano da vi ne znate sve. Zato postoje konsultacije kod profesora i asistenata na fakultetu. Zatražite pomoć od njih ako imate nekih nedoumica pri učenju. Oni su tu da vam pomognu. Ako ipak ne želite da se obratite profesoru, pitajte nekoga od kolega da li može da vam razjasni nejasnoće koje imate. To nije sramota, a ponekad vas može koštati i nepoloženog ispita. Razmislite o tome.

Savet broj 6: Izbalansirajte svoje obaveze

Koliko je bitan i koristan plan učenja, toliko je bitan i plan svih ostalih obaveza koje međusobno utiču jedne na drugu. Puno vam vremena treba da spremite ispit. Imate puno prijatelja sa kojima ne stižete da se vidite. Umorni ste od obaveza koje se samo nižu. Sve ovo zajedno čini da vaš entuzijazam opada iz dana u dan. Nemojte to sebi dozvoliti, jer ako upadnete u stanje kofuzije biće vam teže da se dovedete u red. Zato preduhitrite ovo stanje. Proučite dobro koliko vam treba vremena za učenje kako biste položili ispite koje planirate, koliko vremena vam odlazi na odmor koji vam je i više nego neophodan, pa u skladu sa tim ostale aktivnosti, prema prioritetima, “uglavite” u svoj životni plan. Na taj način nećete zapostaviti ništa što vam je bitno, a obaveze koje morate ispuniti biće na vreme i uspešno obavljene.

Savet broj 7: Održavajte pozitivan stav

Morate verovati u to što radite, jer ako ne verujete u uspeh svog rada – neće se ni desiti. Verovanjem u to da ćete naučiti ono što treba – sebi olakšavate učenje. Samopouzdanje je jako bitno u procesima kao što je učenje, jer nesigurnost nje nikakav podsticaj za napredovanje. Zato održavajte pozitivan stav, a ukoliko i posustanete i na momenat pomislite da vi to “ipak ne možete”, napravite pauzu, razbistrite misli, porazgovarajte sa prijateljima o tome. Kada vam se vrati vera u sopstveni uspeh vratite se i učenju, a rezultati će se uskoro videti.

Savet broj 8: Konsultujte se i učite sa kolegama

ucenje-grupa

Biće vam lakše ako svoje muke oko učenja podelite sa kolegama

Ne zaboravite da vaše muke oko učenja i spremanja ispita delite sa svojim kolegama. Takođe, i cilj vam je isti – da što bolje naučite. Sarađujte, pomozite jedni drugima, nadopunjujte međusobno znanje. Iskoristite to što imate nekoga ko vas potpuno razume. Dokazano je da je učenje u paru delotvornije jer se motivacija teže gubi, a teške lekcije se lakše savladavaju. Pronađite svog partnera za učenje, spremanje ispita, objašnjavanje teških lekcija ili partnera za preslišavanje pred ispit.

Savet broj 9: Učenje kao zabava

Niko ne voli da uči, pogotovo kad je u pitanju neko teško gradivo ili nešto što nas ne interesuje previše. Mnogi studenti misle da je učenje dosadno, što dodatno smanjuje motivaciju i želju za tim. To bi trebalo da se promeni. Ako je jedini problem što ne učite taj – učenje vam je dosadno – onda problem ne postoji, jer je rešenje isuviše jednostavno. Potrebno je da se samo malo potrudite i vaše okruženje bi moglo postati najzanimljivije mesto u kojem se, na kreativni način, plasiraju lekcije koje će se naći na ispitu. U proces učenja možete uključiti zanimljive PowerPoint prezentacije, možete pređene lekcije u kratkim tezama ispisati na šarenim karticama kako bi vam bilo lepo dok ponavljate, napravite video i audio materijale… I u sve to možete uključiti i kolege kako biste se zajedno zabavili. I spremili ispit, naravno.

Savet broj 10: Učenje kao rutina

Napravili ste plan prema kojem u određeno vreme učite, a u zavisnosti od prioriteta – poređali ste kada koji ispit spremate. Vaš plan, pored plana učenja, sadrži i druge obaveze, ali i odmor. Zato je jako bitno poštovati tako podeljeno vreme i uspostaviti rutinu koja će se ustaliti. To je recept za siguran uspeh, kada je u pitanju učenje.

02/06/2017 16:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments