Spektakularni svemir na fotografijama

31/12/2014 13:00

Spektakularni svemir na fotografijama

Obeležena brojnim dostignućima u svemiru, kao što su misija “Rozeta” u kojoj je spušten robot na kometu, kao i testiranje svemirske letelice “Orion”, 2014. godina je bila prava godina budućnosti.
svemir1
Fotografije svemira su, zahvaljujući društvenim mrežama, obišle svet, pa smo tako mogli da uživamo u prizoru dalekom 6.400 svetlosnih godina. Ova fotografija zabeležena je svemirskim teleskopom “Habl”, a prikazuje maglinu “Glava majmuna”.
svemir2
Zahvaljujući “Habl”-u ove godine mogli smo da vidimo (na fotografiji) i spiralnu galaksiju “Južna vetrenjača”.
svemir3
Rajd Vajsman, astronaut sa Međunarodne svemirske stanice, na svoj Tviter nalog postavio je fotografiju izlaska Sunca koju je pratio komentar – “Nije svaki dan lak. Juče je bio baš naporan. #izlazaksunca”.
svemir4
Ova fotografija prikazuje deo Velikog Magelanovog oblaka – galaksije koja kruži oko Mlečnog puta.
svemir5
Spirlna galaksija NGC 2207 i IC 2163, koje se nalaze na ovoj fotografiji, udaljene su od sazvežđa Veliki pas 130 miliona svetlosnih godina.
svemir6
Ova fotografija je snimljena 10. septembra, a na njoj se nalazi solarka baklja u ekstremnom ultraljubičastom prikazu.
svemir7
Svemirski teleskop “Habl” snimio je i sjaj supernove u galaksiji M82 koja je udaljena oko 11.5 miliona svetlosnih godina od Zemlje.
svemir8
Fotografijama iz svemira zabeležene su mnoge neverovatno stvari, pa tako na ovoj fotografiji možemo da vidimo maglinu Tarantula negde oko 160.000 svetlosnoih godina daleko od Zemlje.
svemir9
Savremena tehnologija doprinela je i da se obrade i poboljšaju fotografije snimljene u prošlosti. Tako je ova fotografija kompjuterski obrađena, a na njoj se nalazi površina Jupiterovog ledenog meseca Evrope koja je uslikana 1990. godine.
svemir10
Još jedan astronaut je ove godine na Tviteru delio fotografije koje su ga fascinirale. U pitanju je Aleksander Gerts koji je u Međunarodnoj svemirskoj stanici uslikao polarnu svetslost. Pored fotografije napisao je “Reči ne mogu da opišu kakav je osećaj kada letite kroz polarnu svetlost. Ne bih znao odakle da počnem.”

Fotografije: NASA

31/12/2014 13:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments