Sobne biljke – punjači baterija

19/05/2015 11:03

Sobne biljke – punjači baterija

Zahvljajući najnovijem izumu na kom rade inženjeri iz Čilea, baterije svih mobilnih uređaja puniće se na sasvim drugačiji način od dosadašnjeg, a računi za struju će nam biti manji.

USB punjači, koje su razvili ovi inženjeri, omogućavaju da se energija iz zemlje prikupi i pretvori u struju kojom se mogu puniti baterije.

Prema njihovom proračunu, jedna sobna biljka u saksiji bi moglada za oko sat i po napuni bilo koji pameni telefon. Struja proizvedena na ovaj način mogla bi da posluži i za stonu lampu ili neki drugi uređaj.

sobno-cvece

Pod nazivom E-Kaia, ovaj izum je razvijen još 2009. godine od strane Evelina Aravena, Kamila Rupčića i Karoline Gerero, koji su tada bili studenti.

Temelj ovog izuma je proces fotosinteze tokom kog biljka proizvodi organski materijal zahvaljujući kom ona raste i pretvara energiju svetla u hemijsku energiju.

Oko korena biljke nalaze se mikroorganizmi koji razbijaju ova organska jedinjenja i na taj naćin stvaraju energiju koja je potrebna za rast biljke, ali neki elektroni se tada otpuštaju kao nusproizvod. Upravo je to ono što E-Kaia koristi. Ovaj izum poseduje elektrode koje “hvataju” elektrone iz zemlje i pretvaraju ih u električni napon.

Na ovaj način, tehnologija uopšte ne utiče na biljku, a napon koji se ovako proizvodi može biti i do pet volti, što je sasvim dovoljno za punjenje baterije nekog mobilnog uređaja.

19/05/2015 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments