Kakav bi bio život na najvećem Saturnovom satelitu

24/03/2015 16:31

Kakav bi bio život na najvećem Saturnovom satelitu

Najveći Saturnov satelit – Titan, ističe se, ne samo po veličini, nego i po temperaturi od -143 stepene Celzijusovih, ali i ogromnim morima koja nisu ispunjena vodom nego tečnim metanom.

Aktivni vulkani koji se nalaze na TItanu izbacuju metan u atmosferu i na taj način stvaraju oblake koji učestvuju u hemijskom procesu stvaranja snega ili kiše.

Naučnici su se bavili pitanjem – kakvi organizmi bi mogli da opstanu na Titanu?

Ljudi i ostali oblici života sa Zemlje, za početak ne bi uspeli tako lako da se prilagode hladnoj klimi bez vode. Naučnici ipak smatraju da bi život na Titanu bio moguć, samo što ne bi bio ni sličan ovom koji imamo na Zemlji.

Tim hemijskih inžinjera i astronauta sa Univerziteta Kornel, nabrojali su tipove organizama koji bi mogli da se razviju na najvećem satelitu Saturna.

Prema njihovom mišljenju, Titan bi mogao da bude stanište za biće koja sadrže metan i nisu vezana za kiseonik. bez obzira na različite strukture ćelija.

Ćelije na našoj planeti imaju spoljašnje membrane koje se sastoje od dva sloja lipida – ona odvaja međućelijske tečnosti od onih vanćelijskih.

Šuplji mehurić u blizini dvoslojne membrane zove se lipozom. Naučnici koji su istraživali ovo veruju da bi se organizmi koji bi živeli na Titanu sastojali od ćelija. Međutim, smatraju da bi umesto lipida njihove membrane bile sagrađene od elemenata koji sadrže metan, koji se ledi na mnogo nižoj tački od vode.

Ova membrana – azostom, ne sadrži azot, gvožđe i molekule hidrogena koji bi se mogli naći u ledenim metanskim morima na Titanu. Azostom bi trebalo da bude selektivno propustljiv i fleksibilan, kao i lipidska membrana.

Istraživači pokušavaju da otkriju kako bi se organizmi ponašali u okruženju koje bi imali na Titanu. Za sada se razmatra plan da se jednog dana na Titan pošalju roboti koji bi utvrdili da li ima šanse za živor na ovom satelitu.

Izvor: Nacionalna geografija

24/03/2015 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments