Bizarni eksperiment sintetičke biologije!

27/09/2020 15:23

Bizarni eksperiment sintetičke biologije!

Sintetička ili pametna biologija koristi poznatu biologiju u službi tehnološkog radnika, pravi programiranu, živu robotiku. To može doneti do ozdravljenja ili lakšeg života teško obolelih ali i do bizarnih igara ljudske mašte i potrebe. Naučna fantastika dakle, nikad nije bila realnija zahvaljujući sintetičkoj biologiji.

Freckles deluje kao jedna sasvim obična koza koja živi među ostalim običnim kozama. No ovom životinjom se poigrala sintetička biologija u rukama naučnika, majstora ove moćne nauke, i od obične koze stvorila prilično neobičnu- Freckles daje mleko u kome se nalazi protein paukove svile. Ona je poznata kao pauk- koza. Legenda o spajdermenu postaje sve više moguća.

Ovde dolazi do bizarnih promena sintetičke biologije, i zbog ovakvih projekata ova grana nauke je pod oštrim kritikama i poznata kao „igranje Boga“.

U kozu Freckles je ubačen DNK kod iz pauka koji proizvodi svilu jaču od kevlara, jednog od najačih materijala koje čovek može proizvesti. DNK kod joj je ubačen još dok je bila embrion, te iako živi kao i bilo koja druga koza, u njoj postoji naredba da „ kad proizvodi mleko, proizvede i protein paukove svile“. Naučnici potom izvlače protein svile iz njenog mleka specijalnim procesima, kako bi dobili velike količine materijala jačeg od kevlara.

Ova paukova nit je planirana da se koristi kao materijal kojim će se ušivati operacioni preseci i  rane, kako je materija biorazgradiva i naš ga organizam sasvim normalno prihvata. To znači da iz organizma posle operacije, ne bi morali naknadno da se vade konci niti vrši bilo koja druga operacija. 

Iako ideja pauk- koze zvuči zastrašujuće i bizarno i verovatno ste već osudili naučnike koji su se poigrali prirodom i  živim organizmima zarad ljudske potrebe, bitno je da pomenemo da pri ovim operacijama sintetičke biologije ni koza niti pauk nisu povređeni niti oštećeni u procesu. Freckles je normalna, zdrava, čak i posebno umiljata koza koja živi na farmi zajedno sa ostalim životinjama.

27/09/2020 15:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments