Drevni grad Petra!

07/08/2020 16:50

Drevni grad Petra!

Da bi došli do Al Hazne, najveće atrakcije, hrama isklesanog u kamenu visine 39 metara, morate proći kroz Sik, prirodni klanac širine do tri metra, a dužine 1200 metara. Sik je prirodni fenomen crvene zemlje i stene urezan u suvoj pustinji bez trunke vegetacije. Tačno po izlasku iz Sika izbijate na veličanstveni Al Hazne, hram koji drži šest ogromnih kamenih stubova isklesanih do preciznih detalja, oblih ivica, bez i jedne greške i to iz jednog kamena. Ovo čudo su isklesali Nabatejci u pre više od 2000 godina, i dan danas se proučava način gradnje bez skela u kamenu na visini od 40 metara.

Petra znači kamen na grčkom i grad je koji  je odoleo svim mogućim katastrofama od zemljotresa, pljačkaša, ratova, poplava…inače se nalazi tačno na preseku dve tektonske ploče- afričke i arabijske koje se stalno pomeraju i prolaze jedna ispod druge.Pretpostavlja se da su graditelji mislili i ofleksibilnosti materijala dok su je gradili.

Drevni grad Petra sad je pod zaštitom UNESC-a,otkriven je tek početkom 19 veka, nalazi se na 800 metara nadmorske visine blizu Mrtvog mora u današnjem Jordanu. Izgradili su je Nabatejci, trgovački narod za vreme Rimskog carsta na raskršću trgovačkih puteva, pa je bio i važan trgovački centar od 5 do 3 veka p.n.e . Grad u sred pustinje je brojao 30 000 stanovnika.Krasi ga neverovatni hram uklesan u kamen visine 39 metara, klisura Sik, svi elementi jednog savremenog grada, čak i sistem za navodnjavanje, jedan od prvih u svetu i sistem odbrane od poplava. Petra broji 850 građevina, danas manje ili više oštećenih, u okviru kojih je otkriven čak i drevni spa centar, bazene i bašte.

Ovo suvo tlo zimi nartapaju iznenadne kiše što na pustinjsko peščano, kamenitom tlu može izazvati bujice blata. Klisutra Sik ume da bude put blatne bujice koja je mogla potopiti grad da ovaj drevni narod nije organizovao brane i veliki tunel-kanal, isklesan u kamenu koji odvodi vodu. Tunel duži pet metara a visine je 3 metra.

Enigma je i sistem navodnjavanja ovog grada koji je bujao vegetacijom u sred pustinje, u kome je bujao život u svakom smislu. Imali su čak i bazene, olimpijski bazen dužine 44 metra i dubine 2 metra, jedan vek pre Hrista!  Prema proračunima arheologa, Nabatejci su stvorili unikatni sistem navodnjavanja, postojali su useci sa cevima od terakote, čak i sistem za taloženje kišnice i ozbiljne sisteme za prečišćavanje vode kako im je najbliži izvor vode bio tek na 9 kilometara daljine. Naučnici su zaključili da su nabatejci dnevno mogli da utroše čak 40 000 litara pijaće vode, što je i više od osam litara po stanovniku. Tako su mogli da održavaju i veštačke oaze i bazene u okviru grada a na tlu pustinje.

Ova raskošna raskrsnica trgovačkih puteva rimskog carstva mami neverovatnim delima naroda graditelja ali i geološkim specifičnostima koja joj daje milion boja i ozivljava je. Sad napuštena, samo se nagađa zašto- ili zbog štete velikog zemljotresa 353. godine, koji je ozbiljno oštetio sistem za navodnjavanje a ekonomija i bogatstvo grada su već bili u padu, ili zbog peščane oluje „belog peska“, ipak ostaje veliki arheološki, naučni i turistički poligon.

07/08/2020 16:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments