“Staklena plaža” u Kaliforniji

05/07/2022 11:41

“Staklena plaža” u Kaliforniji

Zamislite dodir tirkizno providne vode i sitnih, šarenih kristala koji prelamaju sunčevu svetlost u milion dijamantskih bljesaka i nijansi…

Takva, staklena plaža, postoji! Nalazi se u Americi, na Kalifornijskoj obali. 

Staklena plaža ili Glass Bay je sada prelepi prizor ali tvorevina ne tako lepog dela ljudske rase. Do potpune zabrane odlaganja otpada 1967. godine ova plaža je bila smetište na kome su stanovnici obližnjeg mesta Fort Bragg odlagali stakleni otpad koji je imao razmere sve do kućnih aparata pa čak i automobila.

Za to je bila kriva kompanija Union Lumber koja je bila vlasnik ovog dela zemlje i koja je dozvolila da stanovnici ovu plažu proglase otpadom i talože smeće te ga spaljuju pa opet talože.

Posle zabrane bacanja smeća sedamdestetih godina prošlog veka, trebale su decenije da se ova plaža očisti i da na kraju ostane čisto staklo koje je obradilo more prigrlivši ovaj materijal i učinivši od njega prirodnu lepotu kao prkos prethodnoj nameni.

California State Park je kupio plažu 2002. godine, a nakon dodatnog čišćenja postala je deo Mac Kerricher State parka. Poslednjih decenija plaža je prava turistička atrakcija, na nju dolaze turisti sa željom da najlepši komadić stakla ponesu kući- no to nije moguće kako je iznošenje pa i komadića stakla sa plaže- strogo zabranjeno. Moramo sačuvati ovakve atrakcije i za budućnost. Ovo plaža je dokaz kako priroda može da pretvori naše najveće greške u najveće lepote samo ako joj pomognemo.

05/07/2022 11:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments