Upoznajte Zanzibar

19/03/2021 17:18

Upoznajte Zanzibar

Ostrvo začina u Indijskom okeanu, Zanzibar je polu- autonomna oblast i pripada Tanzaniji. Međutim, iako je deo afričkog kontinenta, po svemu se razlikuje u poređenju sa drugim tamošnjim državama. Zanzibar je, inače, bio deo “crnog” kontinenta, ali se usled pomeranja zemljine kore od njega odvojio.

Zbog povoljnih aranžmana, ovo ostrvo je u predhodnih 12 meseci bilo prava turistička meka. Cene smeštaja sa avio prevozom iznosile su od 820 do 1.500 evra. Pred odlazak, neophodno je upoznati se sa pravilima ponaša, samom kulturom, ali se i zdravstveno pripremiti.

Za put u Zanzibar, koji traje u proseku 20 sati, potrebna je viza. Međutim, ona se lako dobija, plaćanjem takse od 50 dolara. Naime, na tamošnjem aerodromu se popunjava obrazac u koji se navode podaci turiste, kao i sve u vezi sa trajanjem boravka i samim smeštajem. Ostavljaju se i otisci prstiju. Oko 1,3 miliona građana trguje tanzanijskim šilingom, ali ne piju vodu “sa česme”, jer nije bezbedna za piće.

Zanzibar, sa istoimenim glavnim gradom, je spoj luksuza (predviđeno za goste) i vrlo skromnih kuća u kojima živi lokalno stanovništvo. Zvanični jezik na ostrvu je Svahili, ali velika većina se odlično služi engleskim jezikom.

Golotinja je zabranjena

Zanzibar jedeo velikog arhipelaga koji se sastoji od 75 ostrva, a sam naziv prevodu sa arapskog jezika znači ostrvo crnaca. Kako su stanovnici, njih 98 odsto, muslimani, neophodno je voditi računa o oblačenju prilikom obilazaka kulturnih centara, ali o konzumaciji alkohola u javnosti.

Prema poslednjim informacijama iz te zemlje, turisti su upozoreni da ne nose oskudnu odeću, a to je posledica nedavnog incidenta. Naime, mnogi turisti bivaju goli na Zanzibaru, a to je nedopustivo. Pa je tamošnja vlada donela uredbu po kojoj će svako ko se bude šetao bez garderobe platiti kaznu do 2.000 dolara.

Zanimljivosti

Ovde dolaze trgovci iz Afrike, Indije i Arapskih zemalja, koji najviše trguju začinima. Zanimljivo je da u svahili kulturi dan počinje pre izlaska sunca, a ne u ponoć. Matematički gledano, sedam sati ujutru, kod njih ustvari jedan sat. Što se klime tiče, Zanzibar ima dve kišne sezone. Duga traje od marta do maja, dok kratka u novemru i decembru.

Prva asocijacija na Afriku je safari. Mađutim, na Zanzibaru nema lalova, slonova ili žirafa. Tamošnji životinjski svet živi pod vodom. Kameni grad (Stone Town) su osnovali arapski trgovci i u osnovi je lavirint ulica, kuća i trgova. Proglašen je 2000. godine svetskom baštinom.

Sultanova palata je pretvorena u muzej (Palace Museum) i čuva istoriju Zanzibara. A, Kuća čuda se nalazi na obali i predstavlja jednu od najznačajnijih znamenitosti. Svojevremeno bila je najveća građevina u gradu, a imala je i lift.

Stara tvrđava krije bolnu istoriju Zanzibara. U njoj su nekada boravili robovi, pre nego što bi bili prodati. Jozani šumu meštani Zanzibara smatraju čudom. Uz neverovatne biljne vrste, ona je posebna po endemskoj vrsti crvenih majmuna.

I još jedno pravilo koje se odnosi na čaj. On se, naime, pije kada zađe Sunce. Jedan od najpopularnijih je čaj od đumbira sa vanilom poz imenom tangawizi.

Vakcinacija, lekovi i zaštita

Malarija je tamo česta pojava, a vakcina za tu bolest ne postoji. U Srbiji Institut za Javno zdravlje Batut pruža sve neophodne informacije u vezi sa tom bolešću, a daje i preporuku za lekove koji se koriste u prevenciji malarije. Takođe, oni će objasniti koje bi vakcine trebalo primiti, kako bi bili pripremljeni za tamošnje uslove. Za ulazak u Zanzibar neophodno je posedovati “žuti karton” koji je sažetak i dokaz o primljenim vakcinama.

 

pročitajte još i:

Halfeti – Jedino mesto gde rastu crne ruže

 

 

19/03/2021 17:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments