Sve što niste znali o Rubikovoj kocki

25/02/2017 12:05

Sve što niste znali o Rubikovoj kocki

Da li ste nekada proveli dane beznadežno pokušavajući da složite Rubikovu kocku? Za sve ljubitelje ove kocke, ovih nekoliko činjenica će biti posebno interesantne!

Još 1974. godine, mađarski profesor arhitekture Erne Rubik napravio je trodimenzionalnu kocku koja se sastojala iz nekoliko redova kockica koje se slobodno okreću u različitim pravcima.  Iako postoji verovanje da je Rubik kocku izumeo kako bi pomogao svojim studentima da razumeju kako funkcionišu 3D predmeti, profesorov izum zapravo predstavlja njegov pokušaj da reši jedan strukturalni problem: kako napraviti kocku koja se sastoji iz pokretljivih delova, a da se ta ista kocka ne raspadne?

rubik-cube-315196_640Rubik nije ni  bio svestan da je napravio slagalicu sve dok nije okrenuo kockice i shvatio da ne zna kako da kocki vrati prvobitan izgled. Da li možete da zamislite do kakvog je genijalnog otkrića došao? Ukoliko ste ikada pokušali da složite Rubikovu kocku i sami znate koliko je to veliki izazov.

Isprva je Rubik kocki dao ime „Magična kocka“. Licencu je prodao korporaciji pod nazivom Ajdial Toj, a 1980. godine dobio je nagradu za najbolju slagalicu godine u Nemačkoj.

Od tog trenutka Rubikova kocka je neosporivo najpopularnija i najprodavanija igračka na svetu. Stručnjaci procenjuju da je od 1980. godine prodato preko 350 miliona Rubikovih kocki. Procene su da se svaka sedma osoba na svetu bar jednom u životu poigrala sa ovom zagonetnom slagalicom.

Rubikova kocka se sastoji od 6 strana od kojih svaka sadrži kockice crvene, bele, plave, žute i narandžaste boje. Specijalni unutrašnji mehanizam dozvoljava da se svaka strana okreće nezavisno od druge. Jednom kada okrenete kockice, morate da pronađete način da kocku vratite u prvobitno stanje.

Genijalnost Rubikove kocke je upravo u činjenici da vam nikakva objašnjenja nisu potrebna. Ukoliko je poklonite nekome ko nikada nije čuo za nju, instinktivno će početi da je slaže. Međutim, rešavanje ove zagonetke je gotovo nemoguće bez pomoći nekoga ko je to već ranije uradio. Možda upravo zbog toga ova kocka uspeva da opčini milione ljudi.

Rubikova kocka danas je simbol osamdesetih godina, kada se našla na vrhuncu svoje popularnosti. U prilog njenoj popularnosti ide i činjenica da se održavaju i takmičenja u najbržem slaganju ove misteriozne kocke. Trenutni rekord drži amerikanac Kolin Berns koji je Rubikovu kocku uspeo da složi za neverovatno vreme – 5,25 sekundi!

25/02/2017 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments