Tetovaže kao statusni i simbol ličnosti

27/05/2021 17:50

Tetovaže kao statusni i simbol ličnosti

Tetovaže imaju dugu istoriju. Obeležile su epohe, ali i ukazale na određene društvene norme. Predstavljaju tradiciju i običaj su u određenim društvima. One su, najpre, statusni simbol.  Istovremeno su i status elite i status niskog života.

U Evropi, posebno u Istočnoj Evropi, nekada su tetovaže “nosili” kriminalci osuđeni na zatvorske kazne. U staroj Grčkoj robovi su bili tetovirani, a u Rimu su se tetovaže koristile za obeležavanje begunaca. Istovremeno, za Maore sa Novog Zelanda i Indijance tetovaže su predstavljale  simbole rata ili kulturna dostignuća.

Nešto nalik na alate za tetoviranje arheolozi su otkrili u blizini Francuske, Portugala i Skandinavije. Procenjuje se da datiraju iz vremena poslednjeg ledenog doba,  što je oko deset hiljada godina pre nove ere.

Tetovažu ima i Barbie lutka –  ograničena serija Butterfli Art Barbie puštena je u prodaju krajem 90-ih. A reč tetovaža potiče od polinezijske onomatopejske reči ta (opisuje zvuk koji proizvodi štuka kada udara o ljudsku kožu). Do pronalaska ove “prikladne” reči, tetovaže su se nazivale “tragovima” i “ubodima”.

pročitajte još i: Tetovaža: Umetnost ili bunt?

Mastilo za tetovaže, odnosno pigmente sadrže životinjske nusprodukte, što nije po veganiskim pravilima. Papa Adrian je 787.godine zabranio tetovaže, a one su bile isključivo za gladijatore, robove i zločince. U modu su se vratile, što se zapadne Evrope tiče, tek krajem 19. veka.

Pojedine boje mastila izazivaju alergijske reakcije na koži. Sastojci poput gvožđe-oksid, živin sulfid i kadmijum-sulfid su krivci za alergije. Crvena boja najčešće izaziva alergijske reakcije,  dok je crna boja najsigurnija kada su u pitanju alergijske reakcije.

Istraživanja

Sa porastom broja tetoviranih porastao je i broj istraživanja psihologa i drugih stručnjaka. Među studijama je najviše onih koji se odnose na psihološki profil osobe koja se tetovira, kao i šta im znače crteži po telu. Istraživač Viren Svami sa Univerziteta Anglia Ruskin, otkrio je da se oni koji su neki deo tela tetovirali u vidu crteža ili tekstom imaju tri osobine koje ih izdvajaju od drugih.

Ekstrovertni su – oni su otvoreniji, imaju više energije, vole da se druže i razgovaraju, dok ih drugi smatraju zabavnima i ljubaznim.

Jedinstveni su – žele da se izraze: svoje stavove, razmišljanja, ali i da pokažu svoje različitosti i identitet.

Vole nova iskustva – ljudi koji imaju tetovaže skloniji su avanturama. Spontaniji su, željni novih iskustava i poznanstava.

 

27/05/2021 17:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments