Folker, roker, slikar, pesnik…

25/05/2021 17:48

Folker, roker, slikar, pesnik…

Legenda moderne muzike Bob Dilan juče je proslavio svoj 80- ti rođendan. Ovaj muzičar se zapravo zove Robert Alen Cimerman i prodao je više od 125 miliona albuma širom sveta. Uprkos toj popularnosti njegove pesme nikada nisu bile na prvom mestu singlova u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ugledni muzičari, pisci i akademici su pre deceniju proglasili pesmu “Like a Rolling Stone” iz 1965. godine, za njegovu najbolju numeru. Dilan, iako ikona kontrakulture, nikada nije nastupio na Vudstok festivalu. 1969. godine on je živeo u Vudstoku, a festival je održan na farmi udaljenoj oko 50 kilometara, ali nije učestvovao na istom. Dilan je prvi Bitlse upoznao sa marihuanom, a to je potvrdio Pol Makartni.

saznajte i koja je to bila Himna u doba pandemije

Rođen je u jevrejskoj porodici u američkoj državi Minesota, u gradu Dulutu, ali se kasnije porodica preselila u Hibing. Kao tinejdžer, svirao je klavir i gitaru u par školskih bendova i baš u tom periodu u jednom spomenaru napisao je da mu je ambicija da se “pridruži Litl Ričardu.” U Mineapolis je otišao na studije i tamo je počeo da svira u kafeima boemske četvrti Dinkitaun. Na početku svoje karijere izmišljao je priče o vlastitom poreklu, govoreći da je siroče iz Novog Meksika ili da je bio član putujućeg cirkusa.

“Iza svake lepe stvari stoji neka vrsta patnje”

Voleo je američke folk pevače, kao što su Odete i Vudi Gatrija, kog je kasnije posećivao u psihijatrijskoj bolnici u Nju Džersiju. A, njegova prva originalna kompozicija zvala se Pesma za Vudija. Inače, Gatri je Dilanu ponudio neiskorišćene tekstove, međutim njegov sin Arlo nije mogao da ih nađe, kada je Dilan došao da ih uzme. Međutim, gotovo 40 godina kasnije, stihove je obradio pevač Bili Breg i čikaški bend Vilko.

Na listi zanimljivih činjenica, nalazi se i ova da Dilan nije završio studije umetnosti na Univerzitetu Minesota. A u Njujork se preselio 1961. kako bi ostvario san da postane velika muzička zvezda. Bio je redovan izvođač u kafeima i salama u njujorškom Grinič Vilidžu. Posle 9 meseci provedenih u Njujorku potpisao je ugovor sa produkcijskom kućom Kolumbija rekords. A prvo putovanje van Amerike bilo mu je u London 1962. Tamo je snimio album pod pseudonimom Bili Boj Grant, a zbog ugovora sa Kolumbijom.

pročitajte još i: Karmen Miranda – slavna brazilska pevačica

Dilan se 1965. godine oženio sa Sarom Launds, u tajnosti. Njih dvoje su imali četvoro dece, a usvojio je i njenu ćerku iz prethodnog braka. Neko kraće vreme su živeli u slavnom Hotelu Čelsi u Njujorku. Jedan od sinova mu se proslavio se kao frontmen benda The Wallflowers. A 1966. godine povredio se motociklističkoj nesreći i tada je prestao da ide na turneje. Veći deo ostatka šezdesetih živeo je u umetničkoj koloniji u Vudstoku. U tom periodu je naučio da slika, čitao je Bibliju i džemovao sa kolegama iz benda.

Dilan se najpre razveo od Sare, pet godine im je trajao brak. A drugi put se Dilan oženio sa pratećom vokalistkinjom Karolin Denis 1986. godine. Dobili su ćerku i razveli se 1992. godine. Za razliku od prvog, ovaj brak je ostao tajna sve do objavljivanja knjige Hauarda Sounsa, 2001. godine. Mural širok 50 metara sa likom Dilana otkriven je u centru Mineapolisa 2015. godine, a tri godine ranije odlikovan je američkom Medaljom slobode, pre nego što je primio Nobelovu nagradu za književnost.

 

25/05/2021 17:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments