Halfeti – Jedino mesto gde rastu crne ruže

28/01/2021 14:29

Halfeti – Jedino mesto gde rastu crne ruže

Crne ruže jesu retkost ali smo ih viđali. Kažu da su većinom one obojene, pa je onda kružila i legenda da ružu treba zalivati mastilom…verovatno niste znali, ali prave crne ruže uspevaju samo na jednom mestu u svetu i prava su autohtona senzacija malog mesta na reci Eufrat.

Na 80 kilometara od Gaziantepa u Turskoj, skrećući levo put vodi do mesta Halfeti koje se nalazi na obali reke Eufrat. Hafeti se ustvari nalazi na obali velikog akumulacionog jezera stvorenog izgradnjom brane. Inače Eufrat je prirodna granica između dva regiona Gaziantep i Sanliurfa i otprilike većinskih Turaka u prvom i Kurda na Saliurfi. Eufrat je i veoma važno istorijsko središte stare, drevne Mesopotamije, koja se prostirala između reke Eufrata i Tigar. Teritorija zbog koje su se mnogi ratovi vodili a i sad se vode.

Sem što je nadomak jednog od najvažnijih istorijskih područija na svetu, Hatefi ima još jednu neverovatnu specifičnost. Od celog sveta, jedino ovde uspevaju veoma unikatne ruže, crne ruže. U proleće ove ruže i nisu toliko crne ali u leto one cvetaju u prave crne lepotice, tad dobijaju svoju definitivnu boju i daju autentičnost čitavom regionu. Pokušaji rasađivanja ove vrste nisu bili uspešni, ove ruže nisu uspele nigde drugde u svetu. Dok narod niže legende, objašnjenje se krije u specifičnom sastavu zemljišta i PH vrednosti podzemnih voda Eufrata. Svojevremeno je lokalno stanovništvo ove ruže smatralo veoma lošim predznakom pa im je opstanak bio ozbiljno ugrožen. 

Selo Halfeti je zbog izgradnje brane premešteno za desetak kilometara od prvobitne lokacije i tu više crne ruže ne uspevaju, te se gaje u specijalnim uslovima kako bi se spasile od nestajanja. Halfeti isto ima t nesreću da im je bogomolja- džamija potopljena izgradnjom brane.

Inače celim putem od Gaziantepa do Sanliufe protežu se nepregledne plantaže pistaća. Ta oblast je najveći proizvođač pistaća u Turskoj, a Turska se posle Irana smatra jednim od nejvećih proizvođača te biljke.

28/01/2021 14:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments