Na današnji dan rođen Onore de Balzak

20/05/2017 08:57

Na današnji dan rođen Onore de Balzak

Na današnji dan, 20. maja 1799. godine, u Parizu je rođen jedan od najpoznatijih romanopisaca i predstavnika realizma u Francuskoj, Onore de Balzak.

Na imanju svojih roditelja proveo je detinjstvo, gde je obavljao razne poljske radove. Sa sedam godina roditelji su ga upisali u Vendomski koledž gde je bio sve do svoje 14 godine. Kaluđerski život i način vaspitanja uopšte mu nisu prijali, kao ni život među četiri zida i pod strogim pravilima.

Sa 12 godina počeo je da pasionirano čita sve na šta je nailazio, od istorijskih, filozofskih, do naučnih i književnih dela, i na taj način je najčešće izbegavao svoje školske obaveze, zbog čega je često bio kažnjavan.

Upisao je Pravni fakultet u Parizu, a poslovi koje je radio češće su ga dovodili do finansijske propasti nego do zarade, a dugovi su ga pratili čitav život.

Sa poljskom plemkinjom, Evelinom Hanskom, započeo je prepisku pismima 1832. godine, a nakon nekog vremena rodila se obostrana ljubav između zagonetne Strankinje, koja se divila delima Balzaka i ovog osećajnog, ali često uobraženog umetnika.

Nekoliko godina nakon što je postala udovica, gospođa Hanska je 1850. godine prihvatila bračnu ponudu Balzaka, kada su se venčali u Berdičevu u Ukrajini.

U svojim delima Balzak je često uvodio novine, pogotovo kroz likove koje je opisivao, način na koji je dočaravao situacije i upotrebljavajući detalje kako bi ilustrovao život svojih likova. Smatra se prethodnicom realizma i predstavnikom romantizma.

Upravo su dela Balzaka, ali i Gistava Flobera u vellikoj meri uticala na kasnije realističare i naturaliste.

Među njegovim najpoznatijim delima nalaze se: “Čiča Gorio”, “Šagrinska koža”, “Evgenija Grande”, “Traženje apsolutnog”, “Ljudska komedija”.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Onore de Balzaka!

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

20/05/2017 08:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments