U najavi – spektakl na nebu

11/08/2015 11:15

U najavi – spektakl na nebu

Nebo će u 2015. godini pokazati mnoge neverovatne pojave koje će, gotovo golim okom, moći da se vide određenih noći. Ono što sledi jeste meteorska kiša kakva se viđa jednom godišnje.

Perseida – meteorska kiša traje više od mesec dana, a počela je 13. jula. Do kraja avgusta imaćemo priliku da uživamo u “zvezdanim aktivnostima” na nebu.

Najintenzivnija kiša meteora očekuje se 12. i 13. avgusta, kada će moći da se vidi i više od 50 zvezda padalica na sat.

Kroz istoriju

U istoriji je ovaj meteorski roj bio poznat pod imenom Suze Svetog Lavrentija. Naime, on je bio mučen za vreme kiše meteora – 10. avgusta 258. godine, pa su zvezde padalice predstavljale njegove suze zbog patnje koju je tada proživljavao.

Vreme za gledanje

Kako bi što bolje ispratili meteorsku kišu za posmatranje neba savršeno doba dana je rana zora ili jako kasna noć, odnosno vreme kada tek počinje dan, ali kada je nebo još uvek dovoljno tamno da zvezde padalice mogu doći do izražaja.

Posmatranje kiše meteora

Zvezde padalice se mogu videti golim okom, zbog čega nije potrebna dodatna oprema, kao što su teleskop ili dvogled. Dovoljno je samo da budete u pravo vreme napolju, na mestu gde će se nebo videti i gde neće biti previše gradskog ili drugog osvetljenja.

Ukoliko se uputite na poželjnu lokaciju za gledanje zvezda, dovoljno će biti 20-tak minuta da vam se oči prilagode gledanju u mrak i bićete u mogućnosti da jasno vidite kišu meteora.

Jedino što može biti prepreka u gledanju zvezda padalice, jeste vreme – jer kiša meteora može da naiđe u talasima. Zato, naoružajte se strpljenjem jer će se sigurno isplatiti. Kada budete videli spektakl na nebu shvatićete da je bilo vredno čekati.

Šta je Perseida?

Perseida – kiša meteora sastoji se od sićušnih čestica komete koji, zbog velike brzine i sudara sa Zemljinom atmosferom, prouzrokuju bljesak svetlosti kada se raspadaju – a to je upravo ono što mi vidimo.

Ova kiša meteora dešava se jednom godišnje, kada se Zemlja nađe u odgovarajućem položaju. Naime, Perseida je kosmički otpad koji se nalazi u orbiti komete Svift Tatl, a sastoji se od čestiva koje izbacuje sama kometa. Kada Zemlja, jednom godišnje, prođe kroz ovaj oblak kosmičkog otpada, vidimo kišu zvezda padalica na nebu.

11/08/2015 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments