Na današnji dan rođen je Sigmund Frojd

06/05/2017 14:09

Na današnji dan rođen je Sigmund Frojd

Na današnji dan 1856. godine rođen je autrijski lekar, psiholog i osnivač psihoanalize, Sigmud Frojd.

Svojim razmišljanjem i postupcima šokirao je svoje savremenike, ali njegove teorije promenile su način na koji razmišljamo o sebi, a njegov rad ima veliki uticaj na psihologiju, književnost, umetnost i filozofiju.

Nakon školovanja u Beču, gde je studirao medicinu, učestvovao je u istraživačkom radu fiziologije, gde je upoređivao mozak odraslih ljudi i fetusa, istraživao uzroke i terapiju histerije, a od Jozefa Brojera, bečkog lekara koji je imao veliki uticaj na njega, preuzeo je tehniku hipnoze, a kasnije je razvio “tehniku slobodnih asocijacija”.

Frojd je svoju najpopularniju knjigu „Psihopatologija svakodnevnog života“ izdao 1904. godine, a u njoj je opisao kako kroz lapsuse i greške možemo da saznamo nesvesna osećanja. Pre ove knjige obajvio je i knjigu “Tumačenje snova” jer je smatrao da su snovi veoma bitni i da se u njima prikazuju naše podsvesne želje.

Frojd je bio tvorac mnogih psiholoških termina, kao što su id, ego i Edipov kompleks, a o svom radu napisao je mnogo knjiga, člnaka i predavanja.

Zbog toga što je oboleo od raka, bio je operisan 30 puta, ali je ipak preminuo zbog posledica bolesti u Londonu 23. septembra 1939. godine u 83. godini života.

06/05/2017 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments