Na današnji dan preminuo Ivo Andrić

13/03/2017 09:29

Na današnji dan preminuo Ivo Andrić

Na današnji dan, 13. marta 1975. godine, u Beogradu je preminuo veliki srpski pisac 20. veka, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Ivo Andrić.

Rođen je 9. oktobra 1892. godine u selu Dolac u blizini Travnika. Detinjstvo je proveo u Bosni, koja je u to vreme pripadala Austrougarskom carstvu.

Studije filozofije upisao je u Zagrebu, a studirao je i u Beču i Krakovu. Već na početku Prvog svetsko g rata bio je uhapšen zbog anti-austrijskih tendencija, pa je za to vreme morao da prekine stuidije, ali je 1923. godine doktorirao književnost na Univerzitetu Gracu.

Pročitajte najzanimljivije citate Ive Andrića!

Nakon studija započeo je diplomatsku službu u Jugoslaviji, a ovu karijeru završio je kao jugoslovenski ambasador u Berlinu kada je 1941. godine Nemačka okupirala Jugoslaviju.

Svoju književnu karijeru započeo je kao pesnik, a bio je jedan od saradnika časopisa “Hrvatska mlada lirika” još 1914. godine. Krajem Prvog svetskog rata objavio je svoje dve zbirke stihova u prozi – “Ex Ponto” i “Nemiri”.

Prvi roman “Put Alije Đerzeleza” objavljen je 1920. godine, a svoja tri velika romana objavio je iste godine – 1945. godine, a u pitanju su “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika” i “Gospođica”.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine, a nagradu od milion dolara je u potpunosti poklonio za razvoj bibliotekarstva.

Više o životu i stvaralaštvu našeg jedinog Nobelovca – Ive Andrića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

13/03/2017 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments