Mesta na kojima je zabranjen pristup

02/03/2023 11:56

Mesta na kojima je zabranjen pristup

Saznajte na koja mesta, sve i da ste u mogućnosti, ne smete da odete i zašto je tamo zabranjen pristup ljudima.

Ostrvo zmija, Rio de Žaneiro

Baš kako mu i samo ime kaže, ovo ostrvo dom je najotrovnijih zmija na svetu. Iz bezbednosnih razloga, brazilske vlasti ne dozvoljavaju posetiocima da idu tamo, a za svaku posetu istraživača, obavezno je da u timu postoji doktor.

Nikozija, Kipar

Turske snage su 1974. godine napale Kipar, što je dovelo do građanskog rata. Kada se bitka završila, Ujedinjene Nacije proglasine su jedan deo Nikozije ničijom zemljom, a tamo već decenijama niko nije bio.

Grobnica Džin Šin Huanga

Još 1974. godine, farmeri su pronašli grobnicu prvog kineskog imperatora Dćin Ši Huanga, a od tada, grobnicu istražuju arheolozi. Iako je otkriveno oko 2000 glinenih vojnika, postoji još oko 8000 zatrpanih. Kineske vlasti zabranile su da arheolozima da pipaju centralnu grobnicu gde se nalazi telo ovog imperatora, preminulog 210. godine pre nove ere.

Oblast 51

Černobil, Ukrajina

Eksplozija nuklearne eletrane 26. aprila 1986. godine uzrokovala je brojnu štetu kraj Černobila, a usled radijacije i kancera u narednom periodu preminulo je više od milion ljudi. I 30 godina kasnije, zabranjen je pristup ovoj oblasti, a procenjuje se da ona neće biti nastanjiva i u narednih 20.000 godina.

Oblast 51, Nevada

Ova opšte poznata oblast je jedna od najmisterioznijih na svetu. Tek 1992. godine vlada SAD priznala je da ona postoji, a i dalje se ne zna šta se tamo dešava. Ipak, zaštićena je ogromnim obezbeđenjem.

Laskauks, Francuska

Preistorijski crteži pronađeni su u pećini Lavaskauks 1940. godine. Međutim, nakon Drugog svetskog rata, kada je pećina otvorena za posetioce, ugljen- monoksid iz daha ljudi počeo je da uništava slike. UNESCO je zaštitio ovu pećinu i ona je zatvorena za posete 1963. godine.

02/03/2023 11:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments