Kad je nastao jezik od kojeg je nastalo 400 jezika?

24/02/2015 16:35

Kad je nastao jezik od kojeg je nastalo 400 jezika?

Od praindoevropskog jezika nastalo je 400 jezika i dijalekata, a među njima se nalazi veliki broj evropskih i azijskih jezika. A kako je nastao praindoevropski jezik?

Ovaj prvobitni jezik predaka prvi put se javlja u istorijskim izvorima pre 3.700 godina. Međutim, naučnici su dugo raspravljali od tome odakle potiče ovaj jezik, od kojeg potiče veliki broj danas poznatih jezika sa područja Evrope i Azije.

Neki naučnici tvrde da je praindoevropski jezik nastao pre oko 9.000 godina u Anadoliji, koja se nalazi na teritoriji današnje Turske, a da se odatle širio zajedno sa poljoprivredom.

Drugi naučnici misle da je ipak preaindoevropski jezik nastao pre 6.500 godina u travnatim stepama današnje Ukrajine i Rusije, severno od Crnog mora i Kaspijskog jezera.

Ova dva mišljenja, od kojih je jedno lingvističko a drugo genetsko, daju dokaz koji ide u korist Teorije o stepama.

Naime, sva saznanja ipak ukazuju na to da je praindoevropski jezik nastao u travnatim stepama odakle se širio zajedno sa pastirskim stičarstvom, koje je donelo još otkrića, kao što je pripitomljavanje konja, kolica sa točkocima i pletenje vude.

Izvor: Nacionalna geografija

24/02/2015 16:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments