Istorija australijskog akcenta

02/11/2015 11:29

Istorija australijskog akcenta

Poznato je da je australijski jezik nastao iz engleskog, irskog, nemačkog i aboridžinskog jezika – u mešavini. Ali postoji još jedan značajan faktor nastanka ovog jezika.

Naime, Din Frankel profesor sa Viktorija univerziteta u Melburnu, smatra da je za nastanak australijskog akcenta “krivo” još nešto sem uticaja različitih akcenata.

Izgleda da je veliki broj doseljenika uživao u konzumiranju alkohola, pa je upravo ovo, prema rečima profesora Frankela, jedan od značajnijih faktora nastanka australijskog akcenta, kakav se danas koristi.

Profesor Frankel je to objasnio ovako: “Naši preci redovno su se zajedno opijali, a kroz njihove česte verbalne interakcije u pijanom stanju nesvesno je dodat “alkoholni dašak” nacionalnim govornim putanjama. Već dva veka, pijani Osi (Aussie) govor nastavlja da se prenosi sa generacije sa generaciju.

Osim nastanka, čudan je i način na koji australijanci koriste svoj jezik.

Australijanci koriste samo dve trećine govornog kapaciteta. Često se gutaju suglasnici poput ‘t’ (Impordant), ‘l’ (Austraya) i ‘s’ (yesh), dok se mnogi samoglasnici lenjo pretvaraju u druge samoglasnike, naročito ‘a’ u ‘e’ (stending) i ‘i’ (New South Wyles), dok ‘i’ postaje ‘oi’ (noight)“, rekao je profesor Din Frenkel.

Stručnjaci smatraju da je potrebno da se u obrazovni sistem uključe i lekcije retorike. Možda bi se na taj način podigli standardi komunikacija među Australijancima.

Bez obzira na to kako je nastao i kako se koristi, australijski akcenat je sve popularniji u svetu, a nalazi se među najprivlačnijim akcentima na svetu, odmah nakon britanskog, američkog i irskog.

02/11/2015 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments