Koliko je teško upisati ETF?

23/07/2014 17:33

Koliko je teško upisati ETF?

Ove godine su za upis Elektrotehnički fakultet u Beogradu konkurisali brojni vukovci, odlikaši i nosioci raznih nagrada. Fakultet je kreirao dosad najteži prijemni ispit kako bi mogao pravedno rangirati sve ove kandidate. Prijemni ispit iz matematike je pravilno rešilo samo šest, a iz fizike samo tri kandidata.

Nijedno od tih šestoro nije bilo među onima koji su se okitili nagradama sa raznih takmičenja. Mnoge nagrade su baš kao i Vukova diploma – devalvirane, pa je teži prijemni ispit pomagao da odaberemo najbolje – objašnjava prof. dr Branko Kovačević, dekan ETF-a.

Činjenica je pak i da je 500 takođe dobre dece ostalo ispod crte bez šanse da studira jedan od najperspektivnijih fakulteta u zemlji. Da stvar bude gora, posla bi bilo za sve njih, ali je upisna politika države takva da se kvote za IT stručnjake na fakultetima i dalje slabo povećavaju.

Štaviše, ETF bi rado upisao sve prijavljene kandidate, ali im na putu stoji čuvena srpska boljka – birokratija. Ovaj fakultet već godinama čeka da dobije na korišćenje nekadašnju upravnu zgradu korporacije “Lola“ u Bulevaru kralja Aleksandra 84 koja ima čak 10.000 kvadrata.

”Vlada je donela zaključak da se zgrada dodeljuje ETF-u, ali je zbog poštovanja procedure potrebno da se potpiše i određeni ugovor sa Ministarstvom privrede, koje je vlasnik zgrade. Nakon toga, ETF bi mogao da upisuje oko 30 odsto više studenata, ali bi to podrazumevalo i da se zaposle novi profesori, kao i da Ministarstvo finansija pomogne za preuređenje prostora”, objašnjava prof. dr Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu i bivši dekan ETF.

Ulaganje u ETF državi bi se i te kako isplatilo. Osim što bi školovala potreban IT kadar, dobijala bi i profit od stranih studenata čije je interesovanje za ETF nikad veće. U Ministarstvu privrede odgovaraju da će Vlada na nekoj od narednih sednica završiti proceduru oko predaje “Loline” zgrade ETF-u.

Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije trebalo bi da upisuju veći broj brucoša i na drugim univerzitetima. Primera radi, za jedno mesto na softverskom inženjerstvu na FTN-u ove godine su se borila čak četiri kandidata.

”Kad vam se javlja toliko mladih ljudi, odličnih učenika, normalno je postaviti pitanje povećanja kvota. Ipak, to je nemoguće izvesti u kratkom roku jer to zahteva reakreditaciju smera”, kaže prodekan za nastavu FTN Dragiša Vilotić.

Lako do posla

”Studenti koji završavaju studije na elektrotehnici i računarstvu dobijaju posao u firmama kao što su: DMS Šnajder elektronik, RTRK, Levi 9, gde tokom studija mogu da imaju praksu. Veliki broj inženjera zaposlio se u kompanijama: NIS, BFC, Magma, Tarket, Bosh, TMNS, Elektrovojovodini, pivarama, bankama i osiguravajućim društvima” – kažu na FTN.

Izvor: 24 sata

23/07/2014 17:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Bosko
9 godine ranije

Veoma tezak fakultet..