Simboli – moćni oblici koji su menjali svet!

17/07/2022 16:54

Simboli – moćni oblici koji su menjali svet!

To su lični ili šire prihvaćeni, obeležija vere i nade, predmeti divljenja koji za nas imaju posebnu i često svetu simboliku.

Simboli su predmeti i obeležja koja su kroz istoriju često menjala svet. Bili su i još su usmerenja verovanja, pripadnosti, samopouzdanja, nade. Svih elemenata koji čoveku daje svrhu. Simbolima se izražavamo, pokazujemo, želimo i obožavamo. Nima pokazujemo odanost i pripadnost. To su jednostavni znaci koji su piroko prihvaćeni i poznati i sa kojima se lako izražavamo i sporazumevamo. Pokazni su beleg većine naših emocija.

Koji su to simboli u koje je uložen najširi broj i najveća količina ljudske emocije i koje? Koji se najčešće koriste i šta znače?

Simbol krst

Najveći i najmoćniji simbol Hrišćanstva. Simbol vere i svetog, odanosti Bogu i pripadnosti verskoj grupaciji. Postaje sveopšte prihvaćeni simbol ulaskom cara Konstantina u Hrišćanstvo. Postojao je i mnogo pre Hrista,ali sa drugim značenjem, služeći kao dekorativni simbol drugih simbola ali i za mučenje i razapinjanje ljudi, danas ga smatramo simbolom Hristovog dtradanja a nosi energiju ljudskog stradanja i vere uopšte.

Simbol srce

Najprepoznatljiviji simbol ljubavi na svetu, dok simbolizuje i druge emocije. Jedan od najviše korišćenih simbola sad i kroz istoriju. Obožavan simbol korene viuče iz starog Egipta. Egipćani su srce smatrali svetim organom i domom života i duše, te ljubavi i emocija. Crtali su ga u obliku najsličnijem organu, a zarez gore je dodat tek u srednjem veku (kako se verovalo da srce ima tri komore).

Simbol detelina sa četiri lista

Simbol sreće, iznenadne i velike, mnogoobožavan i mnogoverujući. Kako je baš detelina postala biljka sreće? Prema irskom folkloru lišćće deteline simbolizuje hrišćansku verziju svetog trojstva- Oca, Sina i Svetog Duha, s’toga četvrti list predstavlja Božije blagodeti ili sreću. Možda i sama vera u sreću može da prizove sreću.

17/07/2022 16:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments