Arijadnino klupko

01/09/2020 10:27

Arijadnino klupko

Za ovu mitsku lepoticu znamo po tome što je imala spasonosno klupko, koje može da nas izbavi iz teških situacija.

Arijadna ili grčki Arijadne je prelepa boginja grčke mitologije poznata po patnji, čežnji i nesrećnoj ljubavi prema junaku nad junacima, ali i sposobnosti da izbavi iz nevolje i reši ne rešivo. Ona je ćerka kralja Minosa i Pasifaje, koji su zajedno imali još tri sina i mlađu i još lepšu ćerku Fedru. 

Arijadna, zaljubljive prirode, svoje srce je poklonila velikom junaku, nad svim junacima, Tazeju. On je na Krit došao da ubije Minotaura i tu je upoznao mladu i lepu boginju, koju je i oženio , pošto mu je ona iz silne ljubavi pomogla da ubije zver tako što mu je dala mač i klupko konca kako bi odmotavanjem niti našao izlaz iz lavirinta u kom je Minotaor živeo. Od tuda datira izraz „Arijadnino klupko“ ili „ Arijadnin konac“ kad je u pitanju kvaka za rešavanje ne rešivog i izbavljanje iz teških situacija. 

Arijadna i Tezej beže sa Krita na ostrvo Naks, kako bi Tezej utekao od osvetničkog besa Minosa, zbog ubistva Minotaura. Tada Tezej nastavlja svoj put bez Arijadne, a razlog za to objašnjavaju tri legende.

Prema prvoj legendi- Arijadni se u snu javio Dionis, bog vina i naredio joj da ostane kako bi je oženio, što je na kraju i uradio. Nerado, Tezej je morao da posluša boga Dionisa i ostavi svoju dragu njemu u amanet, a on otplovi u dalje junačke pohode.

Prema drugoj legendi, Tezej- poznat po žestini i žurbi, zaboravio je svoju lepu suprugu i tako je ostavio samu na ostrvu i otplovio dalje bez nje.

Treća legenda govori da je tezej Arijadnu ostavio zbog njene mlađe i još lepše sestre Fedre, te je na kraju nju i prema predanju oženio.

Arijanda se udaje za Dionisa, rasipnog hedonistu, boga vina. Taj brak je bio nesrećan a Arijadna postaje satkana od čežnje i patnje za prvom ljubavi – Tezejom. Posle sage patnje boginja Artemida se smilovala na sirotu Arijadnu sad ispunjenu bolom i ubila je strelom, a bogovi su je potom preneli na nebo blizu sazvežđa Zmije.

Ovaj mitski trougao- Arijadna, Fedra i Tezej, obogaćeni ulogom ostalih činilaca priče- Dionisom i Tezejevim sinom Hipolitom, od davnina su inspitracija umetnika i temelji stvaralaštva u svim sferama umetnosti.

01/09/2020 10:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments