Pravilo pet sekundi: Koliko je bezbedna hrana sa poda?

17/09/2015 13:55

Pravilo pet sekundi: Koliko je bezbedna hrana sa poda?

Zbog nesrećnih slučajeva kada nam zalogaj ili komad hrane ispadne na pod, nastalo je pravilo od pet sekundi.

Pravilo pet sekundi je zapravo vreme koje hrana “sme” da provede na podu pre nego što je podignemo i ne pojedemo. Ali koliko je bezbedna hrana sa poda?

Iako je “po pravilu” dozvoljeno da hrana bude pet sekundi na podu pre nego što je pojedemo, to da li je bezbedno pojesti hranu sa poda ipak više zavisi od toga koliko je čista površina na koju je pala hrana, a ne koliko dugo je tamo bila.

Zanimljiva je činjenica da se na tepihu nalazi manje bakterija nego na glatkim površinama.

Prema istaživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu, bakterije se mogu preneti na hranu u roku od pet sekundi, pogotovo ukoliko je površina na koju je pala “dovoljno” prljava.

Koliko prljavštine je “dovoljno” da hrana ne bude bezbedna?

Ukoliko površina na koju hrana padne ima milion ili više nakterija, samo 0,1 odsto njih je dovoljno da ugrozi naše zdravlje ukoliko ih sa hranom sa poda unesemo u organizam. Stručnjaci upozoravaju da je samo 10 bakterija Ešerihije koli dovoljno da čovekovo zdravlje bude ozbiljno ugroženo.

Istraživanjem se dokazalo da se na hranu, koja dođe u kontakt sa drvetom ili nekom glatkom površinom, prenese između 48 i 70 odsto bakterija.

Između tri i 30 sekundi je dovoljno da se bakterije sa površine na koju je pala prenesu na hranu, koju smo možda nameravali da pojedemo nakon toga. Zato je ipak savet da još jednom razmislite o pravilu pet sekundi.

17/09/2015 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments