Manastir Davidovica

04/01/2021 16:29

Manastir Davidovica

Jedan od retkih manastira kome se zna datum osnivanja, posvećen je Bogojavljenju a još jedna je od mnogih zadužbina Nemanjića.

Manastir se nalazi na jugozapadu Srbije u blizini mesta Brodarevo, pokraj prlepe reke Lim. Ovaj krajolik je zaista nestvaran, gde se duboke šume mešaju sa silovitim kamenjem, planina sa svih strana, a reka Lim pravi divne i duboke useke, čiste vode, preko kamenitog dna.

Manastir je deo Mileševske Eparhije Srpske pravoslavne crkve. Zdanje je posvećeno prazniku Bogojavljenje, a sam manastir je bio razoren sve do 1998. godine kada je obnovljena manastirska crkva. Prva razaranja su se desila oko 16. veka sa dolaskom Osmanlija, a kasnije je muslimansko stanovništvo nastavilo da krnji već opustošeno. U blizini se nalazi i Manstir Belog Anđela kraj Prjepolja.

Ovo je jedan od retkih manastira kome se zna tačan datum osnivanja, a to je 13. avgust 1281. godine.  Veruje se da je sadašnje zdanje napravljeno na mestu vizantijske bazilike iz 6. veka što su potvrdila i neka arheološke iskopine pronađene ispod manastira. 

Davidovica je zadužbina župana Dmitra Nemanjića, najmlađeg sina Vukana Nemanjića, koji je uzeo monaško ime David i otuda se i manastir zove Davidovica, po njemu. Veruje se da su i sam župan i njegov unuk ovde sahranjeni, o moštima unuka – Vratka, svedoči spomen ploča na manastiru a za mošti Dmitra može samo da se pretpostavlja.  Dmitar ( Dimitrije) Nemanjić je inače unuk Stefana Nemanje.

Iz istorijskih podataka može da se predpostavi da se u blizini manastira nalazi i dvor Dmitra i Vratka (Jug Bogdana iz narodne tradicije), u kome su rođeni kneginja Milica i njena braća (čuvenih Devet Jugovića iz tradicionalnih pripovetki)- ako ih je imala.

Manastir je bio središte srednjevekovne srpske duhovnosti. U blizini samog manastira danas prolazi pruga Beograd – Bar.

04/01/2021 16:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments