Na današnji dan preminuo Endi Vorhol

22/02/2017 09:47

Na današnji dan preminuo Endi Vorhol

Na današnji dan, 22. februara 1987. godine, preminuo je američki umetnik, slikar, filmski reditelj i pisac, jedan od najznačajnijih predstavnika umetničkog pravca pop-arta, Endi Vorhol.

Rođen je 6. avgusta 1928. godine, pod imenom Endru Vorhol, u američkoj državi Pensilvanija. U ranom detinjstvu oboleo je od teške bolesti. Kako nije mogao da se druži sa svojim vršnjacima, zainteresovao se za umetnost.

Upisao je studije komercijalne umetnosti i dizajna na Karnegi Melon univerzitetu u Pitsburgu, gde su nastali i njegovi prvi radovi u vidu ilustracija z anaslovnu stranu.

Diplomirao je 1949. godine, kada se preselio u Njujork i započeo karijeru ilustratora časopisa i marketinških oglasa.

Pročitajte najzanimljivije citate Endija Vorhola!

U narednim godinama stekao je slavu, pa ga je RCA Records zaposlila kao umetnika odgovornog za dizajn omota ploča i promotivnog materijala.

Najznačajniji period stvaralaštva Endija Vorhola bio je tokom 60-tih godina 20. veka, kada je održao svoju prvu samostalnu pop-art izložbu u Njujorku – 1962. godine.

Ubrzo nakon velikog uspeha, Endi Vorhol je otvorio svoj studio pod imenom “Fabrika” i objavio svoju prvu knjigu “Indeks Endija Vorhola”.

Više o životu jednog od najznačajnijih umetnika savremenog doba – Endija Vorhola pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

22/02/2017 09:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments