Na današnji dan rođen Hans Kristijan Andersen

02/04/2017 09:53

Na današnji dan rođen Hans Kristijan Andersen

Na današnji dan, 2. aprila 1805. godine, rođen je danski pisac, poznat po svojim bajkama za decu, Hans Kristijan Andersen.

Rođen je u Odenseu u Danskoj, u porodici ne tako imućnoj. Međutim, ipak je uspeo da se školuje u najprestižnijih školama, zbog čega se kasnije pričalo da je on plemićke krvi.

Sa 14 godina otputovao je u Kopenhagen, sa ciljem da postane glumac, ali se ipak usredsredio na školovanje. Kako je imao zaštitnika Džonasa Kolina koji ga je u svemu podržavao, Hans je počeo i da piše, što se njegovim profesorima nije svidelo.

Međutim, priznanje za svoj rad je dobio 1829. godine, kada je napisao “Put peške od Holmenskog kanala do istorijskog kraja Amagera”.

Pročitajte najzanimljivije citate Hansa Kristijana Andersena!

Kralj je prepoznao njegov talenat i dovolio mu da putuje Evropom, kako bi usavršio svoje pisanje. Hans je u Italiji 1835. godine objavio roman “Improvizator”, a iste godine počeo je da piše i bajke.

Tek kad su engleski prevodioci 1845. godine preveli neke priče i bajke koje je Andersen napisao, ova dela su dobila pažnju koju zaslužuju.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najznačajnijih pisaca dečije književnosti, Hansa Kristijana Andersena pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

02/04/2017 09:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments