Globalno zagrevanje

18/03/2020 15:35

Globalno zagrevanje

Toplotni stres, uzrokovan ekstremnim toplotama I viškom vlažnosti, bi mogao do 2100-te da pogodi područja koja danas naseljava 1,2 miliarde ljudi, u uslovima aktuelnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Ovo znači da bi zbog ovog mogli da ispaštaju preko četiri puta više osoba nego danas I preko dvanaest puta više osoba u poređenju sa brojem pogođenih globalnim zagrevanjem koje se vezuje za industrijsku eru.

Porast temperature na globalnom nivou povećava izloženost toplotnom stresu, što šteti ljudskom zdravlju, poljoprivredi, ekonomiji I životnoj sredini. Većina klimatskih istraživanja na temu toplotnog stresa su skoncentrisana na ekstremne temperature, koja ipak nisu uzela u obzir ulogu vlažnosti, koja je drugi ključni faktor.

“Onda kada analiziramo rizike globalnog zagrevanja, treba posebnu pažnju posvetiti kombinaciji ekstremnih toplota I vlažnosti, koja je veoma štetna za ljudsko zdravlje”, objašnjava Robert E. Kop, direktor Instituta Rutgers za Nauku o Zemlji, Okeanima I Atmosferi I profesor na Univerzitetu Rutgers iz Nju Bransvika.

“Svako ispoljavanje globalnog zagrevanja utiče na to da vreli I vlažni dani budu češći I intenzivniji. U Nju Jorku, na primer, najtopliji I najvlažniji dan u jednoj prosečnoj godini se manifestuje jedanaest puta češće nego u devetnaestom veku”, naglašava Dou Li, sa Univerziteta u Masačutersu.

Toplotni stres je uzrokovan nesposobnošću organizma da se osveži na odgovarajući način kroz znojenje. Telo se može zagrejati veoma brzo, a povećana temperatura može naštetiti mozgu I drugim vitalnim organima. Toplotni stres se manifestuje kroz najblaže simptome, kao što su osip I grčevi, pa do iscrpljenosti. Moždani udar koji se pripisuje toploti može uzrokovati smrt ili trajne posledice.

Studija je analizirala način na koji ekstremne temperature I vlažnost, zajedno rastu u ulovima planete koja se zagreva.

Ako se planeta zagreva za 1,5 stepena Celzijus, godišnja izloženost ekstremnim toplotama I vlažnosti će pogoditi područja koja danas naseljava 500 miliona ljudi. Ako dođe do zagrevanja za dva stepena Celzijusa, biće pogođena područja koja danas naseljava 800 miliona ljudi. Temperatura na planeti je već porasla za odprilike 1,2 stepena u porođenju sa vrednostima s kraja devetnaestog veka.

Procenjuje se da će 1,2 miliona ljudi biti pogođeno posledicama zagrevanja od 3 stepena Celzijus, što su očekivanja do kraja ovog veka.

18/03/2020 15:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments