Kako je nastala Nobelova nagrada?

03/05/2017 15:56

Kako je nastala Nobelova nagrada?

Alfred Nobel, naučnik koji je zaslužan za pronalazak dinamita, najpoznatiji po godišnjoj nagradi koja nosi njegovo ime – Nobelova nagrada.

Svake godine se Nobelova nagrada dodeljuje ljudima koji su doprineli čovečanstvu u oblastima koje su interesovale Alfreda Nobela – fizici, hemiji, medicini, književnosti, ali pored toga, nagrada se dodeljuje i za mir.

Nobel je svoje bogatstvo stekao zahvaljujući svom izumu – dinamitu, kao i drugim vrstama eksploziva. Bio je zainteresovan i za medicinu i smatrao je da je razvoj medicine izuzetno značajan za čovečanstvo.

Kako je Nobel došao na ideju da se nakon njegove smrti dodeljuju nagrade za različita naučna dostignuća?

Alfred Nobel je za života dobio nadimak “Trgovac smrću”, što ga je i podstaklo da svoje bogatstvo zavešta i ostavi kao zalog za nagradu koja će nositi njegovo ime. Cilj mu je bio da na ovaj način promeni i poboljša sliku o sebi u javnosti.

Nakon što je Albertov brat – Ludvig preminuo 1888. godine, francuski novinari su greškom mislili da je upravo on umro, pa se tako u novinama pronašao tekst sa naslovom – “Trgovac smrću je mrtav”. U tekstu je pisalo da je “Doktor Alfred Nobel, koji se obogatio otkrivajući način na koji može da se ubije više ljudi nego ikada ranije, juče umro”.

Kada je to Alfred pročitao, shvatio je da njegova slika u javnosti uopšte nije onakva kakva je on mislio da jeste i shvatio je da to mora da promeni. Tada je svoje bogatstvo namenio za nagrade koje će se dodeljavati svake godine nakon njegove smrti.

S obzirom na to da se on zanimao za sve nauke za koje se sada i dodeljuju Nobelove nagrade, pitanje je zbog čega se nagrada dodeljuje i za mir? Veruje se da je nagradu za mir predložila njegova bivša ljubavnica i sekretarica Berta Kinski, koja je i sama 1905. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

03/05/2017 15:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments