Na današnji dan rođena Katarina Velika

02/05/2017 09:21

Na današnji dan rođena Katarina Velika

Na današnji dan, 2. maja 1729. godine, rođena je Katarina II, carica Rusije više od 30 godina, jedna od najuticajnijih ruskih vladara u istoriji.

Rođena je u Štetinu, kao druga nemačka princeza pod imenom Sofija Augusta Frederika. Njen otac je bio uspešni vojni oficir, a majka princeza.

Obrazovanje je stekla od privatnih učitelja, a tečno je govorila tri jezika – nemački, francuski i ruski. Ispostavilo se da joj je ruski jezik ubrzo i koristio – kada se njena majka dogovorila sa caricom Elizabetom, sa kojom je održavala dobar odnos godina, da će se Sofija udati za njenog sina, Petra od Holsteina.

Sofija je prešla u pravoslavnu veru, promenila svoje ime u Katarina i udala se za Petra, naslednika ruskog trona 1745. godine, kada je imala samo 16 godina.

Njena vladavina Rusijom počela je kada je sa trona skinula svog muža, Petra III, koji je ubrzo ubijen, ali nikada nije bilo otkriveno da li je i carica umešana u njegovu smrt.

Carica Katarina je ostala upamćena po tome što je proširila granice Rusije i modernizovala celu državu. Zanimala se i za razvoj kulture i obazovanja, a bila je sponzor mnogih kulturnih dešavanja.

Više o životu jedne od najmoćnijih žena na svetu, carice Katarine Velike, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

02/05/2017 09:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments