Planina Hornokal nestvarne lepote!

21/07/2020 12:25

Planina Hornokal nestvarne lepote!

Čudesne raznobojne planine nalaze se u Argentini, 25 kilometara od Humahuake u provinciji Huhuj. Planinski venac Hornokal deo je uske doline Kebreda de Humahuaka, kroz koju protiče spektakularni Rio Grande.

Venac je veoma karakterističan jer stene spajaju čak jedanaest boja, raspoređenih u vidu duginih boja. To su ustvari jedanest slojeva stena, po kojima je ovaj venac postao svetska foto i turistička atrakcija. 

Zapravo minerali su krivci neverovatnog rasporeda šarenila Hornokala. Neobičan krečnjački sistem sastavljen od više vrsta minerala koji, tokom erozije, otkrivaju pravu simfoniju boja. Slojevi su raspoređeni u obliku trougla, a boje se- u zavisnosti od vrste krečnjaka- kreću od oker, preko zelene i žute do bele.

Idealno mesto za posmatranje ovog planinskog čuda je obližnje brdo sa kojeg se vidi ceo venac Hornohal, u svim bojama, zahvaljujući činjenici da se nalazi na visini od 4300 metara nadmorske visine. Sam planinski venac dostiže 4761 metara nadmorske visine.

Arheolozi, na osnovu pronađenih dokaza, tvrde da su u ovom delu današnje Argentine polunomadski lovci- sakupljači živeli još pre deset hiljada godina. O tome svedoče ostaci naselja koji su raštrkani celom dolinom i staze kojima su se drevni lovci Kedrade de Humahuake kretali od severa ka jugu i suprotno.

Čuveni put Inka koji je pratio Rio Grande, a upravo ovde se ta reka gura kroz brda. Takođe se ovde nalazi put koji spaja Potkraljevstvo Peru i Potkraljevstvo Rio de la Plata koji je imao ogromnu ulogu u borbi za nezavisnost latinske Amerike. Te se ovo mesto smatra i ključnim istorijskim spomenom.

Od 2. jula 2003. godine cela Kebrada de Humanhauka je na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Foto: kodeks.me

21/07/2020 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments