Ljudski mozak jedinstven je poput otiska prsta?

06/08/2018 13:13

Ljudski mozak jedinstven je poput otiska prsta?

Istraživanje Univerziteta u Cirihu pokazalo da svaka osoba poseduje jedinstvene anatomske karakteristike mozga.

Reč je o kombinaciji genetičkih faktora i individualnih iskustava.

Jedinstveni mozak

Studije o centralnom nervnom sistemu dokazale su da individualna iskustva ali i životne okolnosti utiču na formiranje mozga.

Naime, kratkotrajni događaji itekako mogu ostaviti trag u mozgu. Profesor Luc Jenke sa Univerziteta u Cirhu objašnjava da ukoliko jednu ruku ne upotrebljavamo dve nedelje i držimo je u istom položaju još dve, dolazi do smanjenja debljine moždanog korteksa u oblastima odgovornim za kontrolu nepokretne ruke.

Odnosno, iskustva koja imaju uticaj na mozak prepliću se sa genetičkim karakteristikama, pa tako svaka osoba sa godinama razvija individualnu anatomsku građu mozga.

Za istraživanje ove teza profesor Jenke i njegov tim pratili su moždane aktivnosti 190 zdravih ljudi, tokom dve godine uz pomoć magnetne rezonance.

Ova studija uključila je oko 450 anatomskih osobina, a među njima i one osnovne poput zapremine, debljine korteksa, zatim sive i bele materije.

Istraživači su za svakog učesnika mogli da utvrde individualnu kombinaciju specifičnih anatomskih karakteristika. Naime, preciznost identifikacije, pa i onih osnovnih karakteristika iznosila je više od devedeset procenata.

Na kraju stdije, naučnici su došli do zaključka da je struktura ljudskog mozga veoma individualna. Naime, kombinacija genetičkih i negenetičkih faktora utiče na funkcionisanje mozga i na njegove anatomske osobine.

06/08/2018 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments