Pećina Lastavica – Meksiko

23/12/2020 14:43

Pećina Lastavica – Meksiko

Pećina Sotano de las Golondrinas, ili pećina Lastavica se nalazi u Akvismonu u Meksiku. Ova otvorena jama je dubine oko 333 metra, a najveća dubina joj je 370 metara što čini najdublje pećinsko okno na svetu. 

Ime je dobila po čiopama sa belim okovratnikom (nalik našim lastavicama ali ipak nisu u nikakvom rodu sa njima), koje u pećini žive u jatima, zajedno sa zelenim papagajima i još nekim vrstama. Ptice sa vremena na vreme spektakularno u jatu izleću iz pećinske rupe, poput nekog vrtloga perja i krila, i izleću u jarko zelenu, gustu džunglu koja okružuje šupljinu. Ovaj spektakl je veoma atraktivan za slikanje i posmatranje.

Pećina takođe privlači i mnoge vertikalne spaleologe, kako je nepresušan izvor novih otkrića kao i biologe, ekologe i zoologe jel je pećina veoma živa i dom je mnogih životinja a naročito je atraktivna pticama.

U pećinu često zalaze i radoznali turisti, u grupama ili pojedinačno, fotografi ali i ekstremni sportisti- od planinara do BASE skakača. Ako se pitate šta su BASE skakači objašnjenje potiče iz skraćenice na engleskom, u prevodu – Building (zgrada), Antenna (antena ili stub), Span ( most, luk, kupola), Earth (zemlja-u smislu stene ili neke druge prirodne formacje). Ovi entuzijasti skaču slobodnim padom u rupu i tek na par sekundi do tla otvaraju svoje padobrane, pri tome njihov let tarje manje od minuta, veoma kratko, dok se vraćanje može odužiti i na dva sata.

Pećina lastavica je u proseku druga najdublja u Meksiku a na svetskom nivou zauzima 11 mesto po dubini.

23/12/2020 14:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments