Da li znate koja je najpopularnija boja na internetu?

16/09/2016 13:09

Da li znate koja je najpopularnija boja na internetu?

Na internetu se svakodnevno pojavljuje sve više vizuelnog sadržaja koji za cilj ima da informiše, zabavi ili edukuje ljude ili da im nešto proda.

Bez obzira na to šta je u pitanju – cilj je da se tim sadržajem skrene pažnja određene ciljne grupe, a kako bi se to postiglo – taj sadržaj mora da bude što bolje vizuelno odrađen.

Kako bi bio što primamljiviji ljudima, sadržaj koji se plasira mora biti prilagođen ukusu i interesovanju ciljne grupe kojoj je taj proizvod, usluga ili nešto drugo namenjeno.

Koja je boja najzastupljenija?

Stručnjaci se mogu složiti sa tim da postoji psihologija svake boje i da se svaka od njih može efikasno koristiti za različite stvari. Naravno, o ovome su razmišljali i dizajneri, pogotovo oni koji rade za neke od najposećenijih i najpopularnijih sajtova na svetu.

Kao primer pogledajte društvene mreže – njihove logoe i početne stranice, ali i druge veoma posećene sajtove. Nakon velikog uspeha jedne od najpopularnijih društvenih mreža – Facebook-a ovo pitanje je dodatno zainteresovalo stručnjake.

Ispostavilo se da je određena nijansa plave boje veoma efikasna kada želite da postignete prijateljski ton ili da se na prijateljskoj osnovi zbližite sa korisnicima (ovo se odnosi na sajtove i društvene mreže).

Naravno, poznato je da crvena može predstavljati agresivnost, ali i romantična osećanja, dok žuta predstavlja vedrinu, zelena prirodu i opuštanje i slično.

Dizajner Paul Hebert je došao na ideju da proveri koja je to boja najzastupljenija na internetu i došao je do zanimljivih rezultata. Naime, plava boja je najčešće korišćena, a posebna vrsta plave boje – tirkizna – toliko je zastupljena da ju je ovaj dizajner posebno rangirao.

Najčešće korišćene boje za sadržaj koji se plasira na internetu

Najčešće korišćene boje za sadržaj koji se plasira na internetu

Prema istraživanju koje je Hebert sproveo, a koje je uključivalo najpopularije i najposećenije sajtove na svetu, plava boja se koristi duplo više nego žuta i crvena, a čak tri puta više nego zelena.

16/09/2016 13:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments