Kako su nestali templari?

24/12/2020 13:40

Kako su nestali templari?

Mistični i hrabri ratnici koji su vodili krstaške ratove, oni koji su se borili u ime crkve, ali kao posebni red, odjednom su se bogatili i svoje ratne taktike su čuvali za sebe. Naravno da je to jednom zasmetalo državi i francuskom kralju koji je sve konce želeo da drži u rukama.

Dok su se čuveni Francuski Templari pod vođstvom još čuvenijeg Žaka de Molea borili blizu Jerusalima za takozvanu „Svetu zemlju“, nisu ni slutili kakva im se zavera u rodnoj Francuskoj sprema. Hrabri ratnici su imali inicijativu nad taktikom ratovanja, finansijama pa su čak i zahtevali da im vlada i crkva šalju trupe i podržavaju njihove taktike. Jednom prilikom De Molije je izneo u pismu jasnu zamisao vraćanja svete zemlje katoličkoj crkvi i zatraživši trupe i brodove naglasio je da će sredstva sam obezbediti. Ovo je pokrenulo lavinu sumnje i ljubomore…

To je doba vladavine kralja Filipa IX, takozvanog „Lepog Filipa“ sa njegovom desnom rukom- glavnim savetnikom, Gijom de Nogarom. Promoćurnom i misterioznom kralju smeta velika vlast crkve i pape Klementa V i templara kao neuništivog oružja crkve. Ovo je prvi sukob društva i crkve, prikriven u kome su stradali najhrabriji i najodaniji.

Još pre povratka Templara iz Jerusalima, de Nogar podmeće glasine koje dolaze do crkvenih poglavara. Glasine dovode u pitanje Templarsku odanost i privrženost a i pripadnost crkvi. De Nogar optužuje Red Templara za razne „nečistote“. Sad se priča da Red ima inicijaciju pri kojoj pljuje krst sa Hristom, praktikuje sodomiju, obožava paganska ili đavolja obeležja i tera sledbenike na međusobnu obljubu, time su se Templari navodno odricali Isusa i ismevali crkvu. Ovakav skandal ima smisla jer ni crkva nije više sigurna u odanost Reda kao su postali veoma misteriozni. No, i Lepi Filip je sam veoma leden i misteriozan i nije mu za verovati, nazivaju ga i čeličnim vladarom.

Templari su dočekani od strane kraljevske garde, i zatvoreni u kraljevske zatvorske odaje. Tamo su mesecima mučeni na najgore moguće načine, izgladnjivani i ostavljani i bez vode, kako bi tako bili naterani da priznaju optužbe. Oni koji su preživeli mučenje u agoniji su priznali optžbe. Veći deo njih je pogubljen javnim spaljivanjem na lomači dok su De Molie i još nekolicina stigli da spreme odbranu i uhvate se ono malo svesti i snage te ispričaju kako su surovo mučeni i opovrgnu priznanje.  No i to je donekle bilo uzalud, jedino u koga je probudilo crv sumnje bio je Papa Klement V.  Deo Templara sad biva pogubljen spaljivanjem zbog povrgavanja već priznatog. 

Čini se da kraljevim igrama nema kraja i sad Papa Klement V odlučuje da rasformira Red kao je i tako on vrhovni zapovednik Templara. To se dešava 1312. godine – Templari zavanično prestaju da postoje kao red, ili bar ona šaka njih koja je ostala živa. To su De Molie i jos dva Templara. Njima sudi crkva u nadi da će ih spasiti zlovolje kralja Filipa IX. Osuđeni su na doživotni zatvor ali opet kralj u dokazuje svoju surovu moć – na lomači isto veče oduzima život poslednjim Templarima.

Nije legenda, nego nit istorije, kažu prokletstvo- sledeće godine umire papa Klement V ali i kralj Filip gine u nesreći u lovu. Ni tu se prokletstvo ne zaustavlja. Umiru i sva tri kraljeva naslednika! Francuska ostaje na pragu kuge u 14. veku u bezvlasti i revoluciji… a dalju istoriju već znamo, a ona je bez Templara ali sa sećanjem na ovu ponosnu gardu kao istinske heroje i žrtve nepravde. Naravno veruje se da su Templari nastavili da postoje u raznim drugim redovima i da i danas postoje, e to su već legende.

24/12/2020 13:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments