Nevidljivi kišobran

27/03/2015 15:08

Nevidljivi kišobran

Kišobran, kakav danas znamo, predstavlja kineski izum. Međutim, čini se da nam i kišobran budućnosti takođe stiže iz Kine.

Grupa kineskih dizajnera je osmislila ono što je po njima sledeći logični razvojni nivo u proizvodnji kišobrana. Kao odgovor na gomilu vetrom uništenih kišobrana, koji ostaju na ulicama posle svakog nevremena, oni su osmislili nevidljivi kišobran.

Nevidljivi kišobran ima (vidljivu) ručku koja podstiče cirkulaciju vazduha iznad osobe koja ga nosi i na taj način je štiti od kiše. Sistem slabih žica i nepromočivog platna je zamenjen ventilatorom koji pokreće baterija. Ako koristite ovakav kišobran, zahvaljujući ventilatoru, kapi kiše biće oduvane pre nogo što stignu da vas pokvase. Naravno, postoji šansa da kapi kiše koje je vaš kišobran oduvao poprskaju ljude u vašoj blizini. Zato možda nećete imati dobru reputaciju na ulici tokom kišnih dana, ali ćete biti suvi!

U planu je proizvodnja tri razičita modela kišobrana. Model A je kompaktan, ima fiksnu dužinu od 30 cm i lako se može smestiti u tašnu ili ranac. Težak je 500 g i koristi bateriju koja obezbeđuje 15 min neprekidne zaštite od kiše. Model B se smatra standardnom verzijom proizvoda, dugačak je 50 cm i težak 800 g. Iako je duži i teži od kompaktnog modela, standardni model omogućava 30 min neprekidne zaštite od kiše jer može da primi veću bateriju. Treći model, model C, daje mogućnost da se ručka produži sa 50 cm na 80 cm. Ima težinu od 850 g, a trajanje baterije iznosi 30 min.

Vazdušni kišobran je još uvek u fazi razvoja, ali bez obzira na to, efektivnost ovog proizvoda se već sada može uočiti. Pomenute verzije kišobrana istovremeno mogu zaštititi dve osobe od kiše ili snega, a zaštitni vazdušni prostor može biti veći ukoliko je kiša slabija. U uslovima slabije kiše i trajanje baterije se produžava. Vazdušni kišobrani, odnosno, njihove ručke, prečnika su 3,4 mm, a napravljene su od materijala koji apsorbuje buku, što njihov rad čini tišim od šuma umerene kiše. Baterija kompaktnog modela se može napuniti u roku od sat vremena, dok su za punjenje baterije druga dva modela potrebna dva sata. Takođe, u hitnim slučajevima bateriju je moguće napuniti metodom brzog punjenja koja može da prepolovi vreme punjenja, ali se to odražava na njen životni vek. Zato se ne preporučuje često pribegavanje ovom načinu punjenja. U uslovima pravilnog rukovanja, očekivani životni vek baterije iznosi tri godine, a za istu se dobija i garancija u trajanju od 18 meseci.

Sredstva za razvoj ovog projekta se prikupljaju putem veb-sajta Kickstarter. Trenutno se radi na poboljšanju izgleda proizvoda, njegovih ergonomskih odlika, kao i na produžavanju trajanja baterije. Proizvod bi trebalo da se nađe na tržištu do kraja 2015. godine, a očekuje se da će njegova tržišna cena iznostiti oko 200 dolara.

Dakle, imate dovoljno vremena da do kraja tekuće godine odlučite da li vam se više isplati da često kupujete jeftine i nepouzdane kineske (!) kišobrane ili da odaberete jedan kineski nevidljivi, na vetar otporni, kišobran.

27/03/2015 15:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments