Na današnji dan preminuo Aleksa Šantić

02/02/2017 11:00

Na današnji dan preminuo Aleksa Šantić

Na današnji dan, 2. februara 1924. godine, od tuberkuloze u Mostaru preminuo je srpski pesnik i akademik Aleksa Šantić.

Rođen je 27. maja 1868. godine u Mostaru, gde je proveo gotovo ceo život. Njegova porodica se bavila trgovinom, zbog čega je i on morao to da nauči.

Završio je trgovačku šklu u Trstu i LJubljani, nakon čega se vratio u Mostar, koji tada nije bio isti – desio se hercegovački ustanak protiv Austrije, koji je ugušen. Ovo stanje u rodnom gradu uticalo je veoma negativno na Aleksu Šantića.

Pred sam kraj 19. veka počeo je da se bavi pisanjem, a svoja najveća dela stvrio je upravo u tom periodu – i početkom 20. veka. Ugledao se na pisce kao što su Vojislav Ilić, Jovan Jovanović Zmaj i Hajnrih Hajn.

Šantićeve pesme su veoma emotivne, ispunjene emocionalnom boli, rodoljubive. Neka od njegovih najpoznatijih dela su: “Ostajte ovjde”, “Emina”, Veče na školju”, “Hasanaginica”, “O klasje moje”.

Bio je jedan od osnivača Srpskog pesničkog društva “Gusle” 1888. godine, nakon čega je postao prvi potpredsednik mostarskog pododbora “Prosvete”, a 1896. godine bio je jedan od urednika tada pokrenutog časopisa “Zora”, koji je pokrenuo sa Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem.

Za vreme Prvog svetskog rata dva puta je bio osuđivan i zatvaran zbog svojih pesama. Tada je već bio prilično bolestan.

Preminuo je od tuberkuloze 2. februara 1924. godine u Mostaru.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

02/02/2017 11:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments