Na današnji dan preminuo Gogolj

04/03/2017 10:25

Na današnji dan preminuo Gogolj

Na današnji dan, 4. marta 1852. godine, preminuo je ruski pisac, prvi među brojnim predstavnicima realizma u književnosti, Nikolaj Vasiljevič Gogolj.

Odrastao je u Ukrajini, a u Rusiju se preselio kada je dobio posao u ministarstvu u Sankt Peterburgu.

Pisanjem je javno počeo da se bavi 1829. godine, kada je pod pseudonimom objavio romantičnu poemu “Gans Kihelgarten” koja je doživela neuspeh.

Kada je dve godine kasnije napistio posao u ministarstvu, zaposlio se kao profesor istorije u školi za ćerke oficira, da bi 1834. godine počeo da radi na Univerzitetu u Sankt Peterburgu.

Svoje razumevanje za ljude, kulturu, a pre svega svoju nostalgiju prema rodnoj Ukrajini pokazao je u zbirci pripovedaka “Večeri na majuru kod Dikanjke”.

S obzirom na to da je bio prijatelj sa Žukovskim i Puškinom, to je u velikoj meri uticalo na njegovo opredeljenje za književnost.

U narednom periodu napisao je zbirke pripovedaka “Arabeske” i “Mirgorod”, a 1836. godine objavljena je njegova najpoznatija drama “Revizor” koja je privukla pažnju javnosti – kako književne tako i političke, pa i pažnju cara.

Sledeće delo koje je napisao bio je roman “Mrtve duše”. Ovo kapitalno delo nastalo je iz Gogoljevog ubeđenja da je njegova misija da postigne nešto nadčovečansko. Prvi deo ovog romana objavljen je 1842. godine, a pred smrt je uništio rukopis drugog toma.

S obzirom na to da je bio veoma religiozan, čemu ga je majka naučila još u ranom detinjstvu, kada je pao u depresiju počeo je da vodi astetski život, pa je u tom periodu putovao po Zapadnoj Evropi.

Pred kraj svog života zapao je u stvaralačku krizu, a počeo je i da pokazuje znake paranoidne psihoze. Kada je 24. februara 1852. godine spalio svoje rukopise rekao je da ga je na to naveo sam đavo.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, a sahranjen je na groblju Novodevičje u Moskvi.

Biografije značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

04/03/2017 10:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments