Kako je planeta Pluton dobila ime?

12/06/2015 13:42

Kako je planeta Pluton dobila ime?

Kada su naučnici otkrili da postoji nebesko telo koje utiče na kretanje Neptuna i Urana, počela je i potraga za imenom novootkrivene planete.

planeta-pluton

Patuljasta planeta Pluton

Kao deveta planeta, Pluton je ovaj status imao do 24. avgusta 2006. godine, kada je, zbog veličine, svrstan u novu klasu nebeskih tela – patuljaste planete.

Međutim, samo otkriće devete planete Sunčevog sistema predstavila je veliki pronalazak, a pored toga bilo je veoma važno dati i ime novoj planeti.

Kako je planeta Pluton dobila ime?

Postoje priče da je planeta Pluton ime dobila po popularnom Diznijevom crtanom liku. S obzirom na to da se pretpostavlja da je jedna devojčica dala ime novoj planeti – ne čudi što joj je inspiracija za ime bila neki crtani lik.

Naime, kada je Falkon Mejden, nekadašnji direktor biblioteke na Univerzitetu u Oksfordu, za porodičnim doručkom pričao o novoj planeti,koja je otkrivena 18. februara 1930. godine, napomenuo je da ona još uvek nema zvanično ime.

Njegova unuka, Venecija, koja je dobro poznavala grčku i rimsku mitologiju, a znala je dosta o svim, do tada, poznatim planetama Sunčevog sistema, dala je svoj predlog imena za novu planetu.

Iako je Diznijev lik Pluton, prvobitno nosio ime Rover i tek u aprilu 1931. godine je dobio ime koje sada svi znamo, Venecija je predložila da najudaljenija i novootkrivena planeta nosi ime Pluton. Ovaj predlog je njen deda, Falkon Mejden, odmah preneo svom prijatelju – Herbertu Holu Tarneru koji je bio profesor astronomije na Oksfordu u to vreme.

Kako se još nisu odlučili koje će biti zvanično ime nove planete, a Ras i Kronos ipak nisu bila dovoljno dobra imena, ime Pluton je prihvaćeno.

12/06/2015 13:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments