Njegovo veličanstvo – kišobran!

28/01/2021 13:17

Njegovo veličanstvo – kišobran!

Da li ste ikad razmišljli kako je nastao kišobran, zašto je baš takvog obika i ko ga je prvi nosio… nosi li ova veoma praktična naprava koja nas čuva od kiše neku legendu ili priču iz svoje istorije i kakvi sve kišobrani postoje?

Kako je nastao kišobran?

Kišobran je kineski izum. Preteča nama znanom kišobranu je kupasti, platneni zaštitnik iznad careve kočije, koji se prvi put pojavio još u prvom veku nove ere. Put svile je još jednom bio i put širenja izuma sa mudrog i razvijenog istoka ka Evropi.

Izvorno kišobran je izgleda bio zaštitnik od Sunca!

Izvorni naziv „umbrella“(ambrela, amber), potiče od latinske reči „umro“ što znači senka. To nam odaje tajnu da je ova naprava bila početno vezana za Sunčane dane kada bi ovaj mali privatni hlad baca senku i držao korisnike zaštićenim od toplih zraka. Naziv je prihvaćen u Evopi kao i sam izum.

Postoje kišobrani koji menjaju boju i obrnuti kišobrani!

Ako želite da vaš kišobran svaki dan prati i vašu dnevnu kombinaciju ili prosto bude jarke boje i popravi vam raspoloženje, a potom sveden za neke druge prilike sada imate priliku da nabavite najnoviji izum – kišobran koji menja boju!

Obrnuti kišobran je sjajna stvar jel se sklapa suprotno i skuplja poput zatvaranja cveta mokru stranu pa možete slobodno da ga odložite bez prethodnog ceđenja u torbu ili prostoriju u koju ulazite.

Pitate se koji je najpoznatiji kišobran na svetu?

To je svakako onaj leteći kišobran popularne engleske dadilje Meri Popins koja je bila poznata po svom čarobnom šeširu iz koga vadi čuda i crnom kišobranu kojim leti iznad londonskih dimnjaka. 

Na otvaranju olimpijskih igara 2012. godine u Londonu, britanska grupa igrača Meri Popins je na stadion sletela kišobranima poput diznijeve junakinje Meri. Njihov očaravajući nastup možete pogledati na linku:  https://www.youtube.com/watch?v=RHyK05LPEQw&feature=youtu.be

Kišobrani su važili za simbol ženstvenosti!

Nekad su kišobrane nosile samo žene. Muškarci sa kišobranom su se smatrali feminiziranim. Sve je promenio sredinom osamnaestog veka jedan upravnik zloglasnog azilima za prostitutke „Magdalenske vešernice“, koji je bez blama u javnosti pronosao kišobran. Inače katolički azilumi ovog tipa, koji su prevaspitavali bludnice, postojali su širom Irske puna dva veka, poslednji je zatvoren tek 1996. godine.

28/01/2021 13:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments