Na današnji dan preminuo Jovan Sterija Popović

10/03/2017 12:26

Na današnji dan preminuo Jovan Sterija Popović

Na današnji dan, 10. marta 1856. godine preminuo je srpski pisac, komediograf, važna ličnost srpske kulture, Jovan Sterija Popović.

Rođen je u Vršcu 13. januara 1806. godine u trgovačkoj porodici. U ranoj mladosti bio je veoma slabog zdravlja, zbog čega je najčešće bio u kući sa svojom majkom.

Kada je njegova majka preminula, morao je da se sa ocem bori kako bi nastavio školovanje za koje se njegova majka zalagala.

Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Vršcu, a školovao se i u Temišvaru i Pešti, da bi studije prava završio u Kežmaroku.

Nakon školovanja jedno vreme je radio kao advokat u Vršcu, ali je svoju advokatsku karijeru prekinuo nakon poziva da u Kragujevcu radi kao profesor na Liceju.

Kada je postao načelnik Ministarstva prosvete doneo je mnoge značajne promene, kao što su – organizovanje nastave svih srednjih škola osnivanje Učenog srpskog društva, a pokrenuo je i inicijativu za osnivanje Akadeimje nauka, Narodne biblioteke, a osnivač je najstarije muzejske ustanove u Srbiji – “Muzeum serbski”, odnosno Narodnog muzeja u Beogradu.

Njegova najpoznatija dela su: “Tvrdica”, “Pokondirena tikva”, “Kir Janja”.

Više o životu, radu i književnom stvaralaštvu osnivača srpske drame – Jovana Sterije Popovića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

10/03/2017 12:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments