Oaza za vašu kožu

23/10/2020 16:01

Oaza za vašu kožu

Kako da uz par brzih rituala učinite vašu kožu zdravom i blistavom? Za zdravlje kože nisu neophodni uvek skupe kreme i tretmani, u ovom slučaju termin „lepota dolazi iznutra“ se odnosi na zdrav organizam koji se odražava i na koži.

Već smo upoznati sa tipovima kože- suva, masna ili mešovita. Na kožu različito deluju i različita godišnja doba, vlažnost, sunce vetar i promene u ishrani, kao i rozacea i drugi alergeni koji je izazivaju da reaguje, guli se, biva prosetljiva ili crvena. Umemo i da preteramo sa preparatima, suprotno tome zapustimo kožu ili pak koristimo neodgovarajuće preparate koji nadražuju svojim sasojcima našu kožu.Ovo su par jednostavnih rituala koje možemo uvrstiti u svoju dnevnu rutinu a uticace na lepotu i zdravlje najvećeg organa našeg tela- koži.

Jutarnja rutina

Voda je najbolji saveznik kože. Koža najviše voli hladnu vodu, a voda je i najbolji hidrator pa je pri brisanju polako utapkajte peškirom kako bi je koža što bolje upila. Sredstva za čišćenje kože ujutru izbegavajte, koristite ona na prirodnoj bazi ili veoma blaga, recimo na bazi kamilice, hamamelisa, alantoina ili nekih drugih umirujućih sastojaka. 

Veče je vreme za temeljno čišćenje

Noću treba dobro očistiti kožu kao i kožu lica kako bi čista koža mogla bolje da upije sastojke noćnih krema i tretmana, koje odgovaraju vašem tipu kože. Čak je i ideja kreme nastala od noćnih krema sa biljkama Karpata, poznate Helene Rubenštajn. Od svih krema najbitnija je ona noćna koja razvija posebne procese dok mi spavamo. Noćne kreme bi trebalo da budu hranljive.

Koža voli vitamine

Kao i svaki drugi organ koža voli vitamine i minerale koji su odgovorni za njenu pravilnu funkciju. Vitamin B i C od vitamina koji su hidrosolubilni su veoma bitni za zdravu kožu kao i organizam. B vitamini hrane kožu, razvijaju bolji ćelijski metabolizam, dok je C vitamin najači antioksidant, koji oslobađa kožu i ceo organizam od štetnih slobodnih radilkala. Od  liposolubila za kožu je najvažniji vitamin A u obilku beta karotena a u slučaju problematične ili masne kože- u obiku retinola. Sa liposolubilima i njihovim unosom treba biti na oprezu- kako su to vitamini koji se rastvaraju u mastima mogu da opterete jetru, uneti u organizam u većim količinama. Vitamin D, takođe liposolubilan, aktivira se u organizmu sunčanjem, pa se preporučuje umereno izlaganje suncu kako bi se zadovoljile potrebe ovog važnog vitamina za mnoge procese u organizmu, pa i za zdravu kožu. 

Minerali koji doprinose zdravlju kože su magnezijum, bakar, kalcijum, cink i selen. Cink je posebno delotvoran kod upalnih procesa i nepravilnosti na koži a može se naneti i lokalno, on momentalno smiruje kožu. Selen je jak antionsidans, a bakar doprinosi lepoti i blistavosti kože, dok je kalcijum, sem što poboljšava metabolizam ćelija kože, veoma bitan u procesu vezivanja vitamina D. Minerali omogućavaju bolje vezivanje vitamina i regulišu aktivnosti na ćelijskom nivou. Jako su bitni u održabvanju zdravlja i tonusa kože.Voće i povrće obiluje vitaminima,najbolje je uneti ih balansiranom ishranom i tako krv nosi vitamine i do kože, a možete praviti i maske i pilinge od prirodnih sastojaka u zavisnosti od tipa i potreba kože.

23/10/2020 16:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments