Crtanje očima

U londonskoj galeriji “Rajflmejker” nalazi se izložba slika koje su nastale na nesvakidašnji način. Naziv izložbe je “Crtanje očima” i ono najbolje objašnjava kako su slike nastale.

Umetnik čije su slike izložene u ovoj galeriji je Grejem Fink, a portrete na slikama stvorio je mirno sedeći i gledajući u ekran računara.

Kompanija “Tobi tehnolodži” je osmislila tehnologiju za praćenje pokreta oka koju je Fink koristio kako bi stvorio slike. Ova tehnologija funkcioniše tako što isijava infracrvenu svetlost u oko i meri reflektovano svetlo pomoću optičkog senzora, zatim se u stvarnom vremenu ti pokreti pretvaraju u linije na “platnu”, odnosno ekranu.

Ova kompjuterska tehnika koristi se već decenijama u različite svrhe – od marketinškog istraživanja do sistema korisničkog interfejsa za osobe sa invaliditetom. Nakon izložbe slika “nacrtanih očima”, kompanija “Tobi tehnolodži” radi sa nekoliko partnera kako bi se razvili slični uređaji za računarske stanice, konzole, pa možda čak i automobile.

Britanski pisac naučne fantastike Artur Č. Klark jednom je rekao da se bilo koja dovoljno napredna tehnologija ne razlikuje mnogo od magije. Ako je tako, magija je stigla.

 

Izvor: Nacionalna geografija

30/03/2015 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments