Staklene plaže u Kaliforniji

25/02/2015 16:09

Staklene plaže u Kaliforniji

Jedan deo kalifornijske obale poznat je i popularan zbog fenomena čiji je uzrok – čovekovo delovanje.

Smeće po plaži utiče veoma negativno i na tlo i vazduh i vodu, ali pored toga uništava i estetski doživljaj prirodnih lepota. Ali ovo poslednje je u jednom slučaju izuzetak. U pitanju je jedna plaža na kalifornijskoj obali.

Staklena plaža, koja se nalazi u Mekeričer Stejt parku u blizini Fort Brega, poznata je po jedinstvenom pokrivaču koji je nastao zbog čovekovog nemara. Stanovnici Klaifornije su početkom 20. veka su od ove plaže napravili deponiju tako što su duž obale severno od Fort Brega bacali smeće – stara vozila, kućne aparate, staklo itd.

Iako je bilo pokušaja da se ova plaža uredi i da se očisti, čak je bilo više pokušaja da se spaljivanjem ukloni smeće sa obale, ništa nije pomoglo. Državni kontrolni odbor za vodene izvore Kalifornije bio je primoran da ovu oblast zatvori 1967. godine zbog toga što je otpada bilo previše.

Decenijama kasnije, talasi su spirali plažu, pročišćavali i lomili na sitne komade sve staklene predmete koji su se nalazili na plaži. Odjednom, ova plaža je postala turistička atrakcija koju danas poseti više hiljada turista.

Zahvaljujući talasima koji su lomili staklo sa plaže na male komade koje je vetar premeštao po obali, ova plaža je postala Staklena plaža – prekrivena sitnim komadićima stakla koji su stvorili očaravajući krajolik.

Zbor velike posećenosti, zabranjeno je uzimati delove stakla sa plaže kao suvenir, a plaže slične ovoj nalaze se i u kalifornijskom gradu Beniši i u Hanapepeu na Havajima.

Izvor: Nacionalna geografija

25/02/2015 16:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments