Na današnji dan rođena Marija Terezija

13/05/2017 11:20

Na današnji dan rođena Marija Terezija

Na današnji dan, 13. maja 1717. godine, rođena je austrijska carica, a češka i mađarska kraljica, jedna od najznačajnijih vladalaca u istoriji, Marija Terezija.

Ostala je upamćena po svojoj posvećenosti reformama, na kojima je radila od 1740. godine pa sve do smrti 1780. godine.

Zalagala se za prosvećeni apsolutizam, ali i za germanizaciju i pokatoličavanje, zbog čega je veliki broj stanovništva na teritoriji kojom je vlada u tom periodu prešlo u katoličanstvo.

Osim veoma značajnih reformi koje je sprovela, Marija Terezija je ostala upamćena i kao jedini ženski vladar iz Habzburške dinastije.

Tron je nasledila nakon smrti svog oca Karla VI, čime je postala austrijska carica, češka i mađarska kraljica, vojvotkinja Mantove, Milana, Parme Plaćene i Guastale.

Zahvaljujući Pragmatičkoj sankciji, koju je 1713. godine omogućio Karlo VI, Marija Terezija, kao ženski naslednik, mogla je postati vladalac, dok je pre toga bilo nemoguće nasleđivanje trona po ženskoj liniji. Ovo je car Karlo VI omogućio kako se Habzburška dinastija ne bi ugasila nakon njegove smrti.

Marija Terezija bila je udata za Franca I, velikog vojvodu Toskane, koji je od 1745. godine, pa sve do svoje smrti, bio car Svetog rimskog carstva. Imali su 13 dece, od kojih je naslednik trona bio Jozef II, dok je Marija Antoaneta, najmlađe njihovo dete, postala francuska kraljica.

Smrt Marije Terezije 29. novembra 1780. godine označio je kraj Habzburške dinastije.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

13/05/2017 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments