Od koga smo potekli?

07/12/2021 12:35

Od koga smo potekli?

Naučnici su ispitivali milione gena od 100.000 različitih vrsta – uključujući i ljude.

Rezultati istraživanja, naveli su naučnike na određeni zaključak. Naime, oni smatraju da je jedna posebna unija rezultirala milijardama rođenih ljudi tokom vekova.

Mitohondrijski genom

Naučnici kažu da se reprodukcija od jednog para, koji je živeo od oko pre 100.000 do 200.000 godina, dogodila nakon katastrofalnog događaja koji je izbrisao skoro celu ljudsku rasu.

Studija je sprovedena na Univerzitetu Rokfeler i Univerzitetu u Bazelu. Stručnjaci koji su vodili studiju Mark Stokl i Dejvid Taler, ispitivali su mitohondrijski genom, koji majke prenose sa generacije na generaciju.

Stokl ističe da bismo trebali da razmislimo koliko smo, zapravo, slični jedni drugima ali i ostatku životinjskog sveta. Naime, on ističe da smo u pogledu osnovne biologije slični pticama.

Tim naučnika veruje da 90 odsto životinjskih vrsta koje žive danas potiču od roditelja koji su se reprodukovali tokom sličnog perioda – manje od 250.000 godina.

Međutim, pojedini naučnici smatraju da je ideja o tome kako je ljudska populacija posle katastrofe svedena na dvoje koji su reprodukovali čitavu populaciju, sigurno privlači pažnju.

Osim toga što druge linije dokaza pokazuju da je u prošlosti ljudska populacija uvek bila mnogo veća od jednog para, pa i da je teško izvući ovakve zaključke iz mitohondrijskog genoma, ne postoji nikakav dokaz o velikom izumiranju od pre 200.000 godina.

Naučnici navode da je za izvanredne priče potrebno potkrepiti izvanrednim dokazima, baš kao što je rekao i čuveni Karl Sejgan. Naime, iako živimo u svetu koji je bogat interesantnim pričama, doza skepticizma mora postojati.

Izvor: nationalgeographic.rs

07/12/2021 12:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments