Tetovaže – trajna obeležja na koži

11/08/2015 14:08

Tetovaže – trajna obeležja na koži

Tetovaže predstavljaju način da se nešto trajno zabeleži na koži. Postoje oni koji smatraju da je to nepotrebno, ali i oni koji vole “mastilo”.

Ali kako tetovaže ostaju trajno na koži?

Poznato je da je tetoviranje proces u kom se koriste igle koje se zabadaju u kožu i unose pigment, čime se “ocrtavaju” željene tetovaže na telu. Ono što ih učini trajnim jeste reakcija tela, odnosno kože.

Igla koja služi za tetoviranje, a koja je u savremenom dobu deo mašinice za tetoviranje, u kožu se zabada između 50 i 3.000 puta za minut. On probada gornji sloj kože koji se naziva epiderm i ulazi u srednji sloj – derm. Kada imuni sistem počne da se brani od rana koje su nastale zbog uboda igle, tada tetovaža počinje da postaje trajna.

Ovakva reakcija nastaje kada mikrofagi – koji se nalaze u krvi, koji su zaduženi da štite organizam od bakterija ili infekcija, počnu da reaguju i da pokušavaju da “zatvore” ranu koju je napravila igla. Ove ćelije pokušavaju da unište mastilo koje predstavlja strano telo u organizmu, ali ipak se dešava nešto suprotno od očekivanog. Mikrofagi se napune mastilom i zaustavljaju se u koži, gde ostaju zauvek. I tako i tetovaže ostaju trajne.

Istorija tetovažamaori

Kao ritualni obred, tetoviranje se pojavljuje u istoriji različitih naroda i civilizacija. Maorska plemena Novog Zelanda su jedan od najčešće navođenih primera za obredne tetovaže. Obredno tetoviranje nije samo deo istorije, nego postoji i danas. Pripadnici maorskih plemena i danas imaju tetovaže, koje su najčešće na licu, a smatra se i da je reč tetovaža nastala baš od njihove reči tatau.

Svoju kožu ukrašavaju i Japanci, koji facijalne tetovaže, koje su deo obreda, nazivaju irezumi.

Danas su tetovaže odraz odvažnosti, potrebe da se nešto zabeleži na ovaj način ili jednostavno potreba za ukrašavanjem tela na ovaj način. Tetoviranje je često i odraz vremena i praćenje određenih trendova koji su aktuelni, a može biti i način obeležavanja društvenog statusa ili odraz stava.

Osim slika koje se tetoviraju na različitim delovima tela, tetovaže su na neki načindeo i kozmetičkih tretmana. Kao jedna vrsta trajne šminke, tetovaže mogu biti način da se trajno ocrtaju obrve.

11/08/2015 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments